Nieuwe directeur Natuurmonumenten zoekt toenadering tot andere sectoren

Vorige week, tijdens het voorjaarsforum van Natuurmonumenten, sprak de nieuwe directeur, Marc van den Tweel, voor het eerst over zijn visie op de toekomst van de natuurorganisatie. In zijn openingsspeech werd duidelijk dat hij nadrukkelijk kijkt naar mogelijkheden voor samenwerking. Hij blijkt mensen uit recreatiesector al enigszins te kennen dankzij zijn werk voor PanParcs, waar hij vijf jaar in de raad van toezicht heeft gezeten.

Marc van den Tweel
Marc van den Tweel

Natuur en recreatie
Natuurmonumenten is een belangrijke speler voor de recreatiesector. Veel van de campings en bungalowparken zijn gevestigd in een natuurgebied; en Natuurmonumenten beheert daarvan ruim 100.000 ha. Onlangs besteedden we op deze website al aandacht aan een onderzoek waarin de economische waarde van de natuur werd berekend; en die meerwaarde komt voor het grootste deel ten goede van de recreatieve sector (€ 250 miljoen).

Overigens is Natuurmonumenten in sommige aspecten zelf ook een grote aanbieder van recreatie; Het bezoekerscentrum Veluwezoom trekt op jaarbasis bijvoorbeeld 200.000 bezoekers en het recent aangelegde natuurspeelterrein op Tiengemeten is een echte kinderattractie

Blik naar buiten
Op dit moment heeft Natuurmonumenten al een partnerschap met Landal Greenparks. Op de vraag of er contacten worden verbreed naar andere recreatiebedrijven, laat hij weten dat Natuurmonumenten veel meer wil samenwerken met diverse partijen; dus ook met de horeca, de recreatiesector en de landbouw.

Van den Tweel heeft vijf jaar in de raad van toezicht gezeten van PanParks, waar hij o.a. heeft samengewerkt met Cees Slager van de Molecaten groep. PanParks is een organisatie die de wildernis in Europa wil beschermen.

Sterk in de doelgroep senioren
Waar de recreatiesector bezig is met een nieuwe focus op senioren, wil Natuurmonumenten juist meer de jongeren aan zich binden. Dat was een van de speerpunten van het voorjaarsforum. Door de jeugd te interesseren voor de toekomst wil de natuurorganisatie er voor zorgen dat ook in de toekomst de natuur behouden blijft. Over de oudere doelgroep zegt Van Tweel cynisch: “Die groep is bij Natuurmonumenten al heel sterk vertegenwoordigd.”

Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *