Regio Nijmegen rekent op 1 tot 5 miljoen spin-off van nieuw watersportpark

Het nieuw te realiseren Watersportpark Nijmegen, wil in de nevengeul van de Waal een sportdorpje ontwikkelen in een parkachtige omgeving. Het gaat om duurzame actieve sporten met respect voor de natuur. Recent onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten gaat uit van twee scenario’s. In een basisscenario levert de watersport totaal 1,2 miljoen extra op en in een uitgebreider scenario (met een hostel, bootverhuur en watersportgebaseerde detailhandel) zelfs bijna 5,5 miljoen.

Visualisatie door gemeente Nijmegen
Visualisatie door gemeente Nijmegen

De MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse) rekent toegevoegde waarde van het watersportpark in de komende 15 jaar terug naar een Euro van nu, en dat voor allerlei spelers. In deze analyse is de extra (eenmalige) bedrijvigheid, die de bouw van een watersportpark meebrengt, nog niet meegerekend.

De plannen
De nevengeul wordt zo’n 200 meter breed en 3,5 km. lang en leent zich voor alle water- en oeversporten. Voor roeiers eindelijk een geschikte trainings- en wedstrijdbaan, voor zeilers en surfers een spot voor clinics en beginnerscursussen. Voor kanoërs start- en eindpunt voor tochten, maar ook een kanopoloveld op een zichtlocatie en een wildwater slalombaan bij de inlaat. Voor de reddingsbrigade een oefenlocatie voor redden in stromend water en varend redden. En beachsporten zoals volley, voetbal etc. passen daar natuurlijk bij, evenals skaten, triathlon, open water zwemmen, wandelen, fietsen etc.

Door recreanten en toeristen kan daar een bootje worden gehuurd of een roei-, kano-, of zeilclinic worden gevolgd. Maar ook het schouwspel vanaf een terrasje is mogelijk. Ook wil Watersport Nijmegen eenvoudige (groeps)overnachtingaccommodatie realiseren voor passanten, sporters en toeristen. Een kleine passantenhaven zou hierbij kunnen passen, waar ook surf- en zeillessen voor jeugd kunnen worden gegeven en er kunnen een beperkt aantal kampeerplekken worden gerealiseerd. Zie bijgaande filmimpressie:

 

Over Watersport Nijmegen
De stichting Watersport Nijmegen  is opgericht door Nijmeegse water- en oeversportverenigingen, zoals roeien en kanoën, triatlon, windsurfen, beachsporten, zeilen en zeilschool, open water zwemmen, skaten en de Nijmeegse Reddingsbrigade. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij zo’n 1200 actieve sporters.

Meer informatie: www.watersportnijmegen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *