Nederlanders minder op vakantie in 2013

In 2013 ondernamen Nederlanders minder vakanties vergeleken met vorig jaar. Door de economische crisis daalde het aantal vakanties met 3% naar 36 miljoen. De daling geldt zowel voor vakanties in eigen land als voor vakanties naar het buitenland. Daarnaast werd er ook minder uitgegeven aan vakanties. De totale vakantiebestedingen daalden met 2% naar 15,5 miljard euro. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) 2013 van NBTC-NIPO Research.

nederlanders op vakantieMinder Nederlanders op vakantie
Zo’n 15,8 miljoen Nederlanders zijn in 2013 één of meerdere keren op vakantie geweest (81% van de bevolking). Dit betekent dat er ten opzichte van 2012 zo’n 50.000 minder Nederlanders op vakantie gingen. Daarnaast gingen de Nederlanders die dit jaar wel op vakantie gingen minder vaak. Het gemiddeld aantal vakanties per vakantieganger daalde van 2,9 naar 2,8. In totaal werden bijna 36 miljoen vakanties ondernomen in binnen- of buitenland, een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar.

Nederlander bezuinigt vooral op korte vakanties
Het aantal korte vakanties (2-7 dagen) is het afgelopen vakantiejaar met 1,2 miljoen (-6%) gedaald naar 19 miljoen. Deze daling deed zich voor bij buitenlandse en binnenlandse vakanties. Het aantal lange vakanties stabiliseerde op 16,6 miljoen.

Mooie zomerweer zorgt voor meer vakanties aan de kust
Het aantal binnenlandse vakanties is het afgelopen vakantiejaar met ruim 600.000 gedaald naar 17,5 miljoen (-3%). Evenals voorgaande jaren was de kust het populairste vakantiegebied in eigen land. Mede door het mooie zomerweer groeide het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen met 1% naar 2,3 miljoen. De Veluwe trok daarentegen minder vakantiegangers (-10%) en neemt met 1,9 miljoen vakanties de tweede plaats in.

Frankrijk en Duitsland meest bezochte buitenlandse bestemmingen
Het aantal buitenlandse vakanties daalde het afgelopen jaar eveneens met 3%. In totaal werden er zo’n 18,1 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, een daling van ruim 500.000 vakanties. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo’n 3,2 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een daling betekent van zo’n 6%. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties dalen met 4% naar 2,7 miljoen vakanties.

Vakantiebestedingen gedaald
In totaal hebben Nederlanders in 2013 zo’n 15,5 miljard euro aan vakanties uitgegeven, waarvan zo’n 12,6 miljard in het buitenland en 2,9 miljard in eigen land. Ten opzichte van 2012 zijn de totale vakantiebestedingen met zo’n 250 miljoen gedaald (-2%). Deze daling komt in z’n geheel voor rekening van de buitenlandse vakanties. De bestedingen voor binnenlandse vakanties bleven min of meer gelijk.

Bron: persbericht NBTC Nipo research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *