Natuurmonumenten wil ondernemender werken

In het jaarverslag van Natuurmonumenten worden enkele plannen voor 2013 aangekondigd;  ‘Het Nieuwe Natuurmonumenten’ wil onafhankelijker van de overheid opereren, spreekbuis en beweging zijn van mensen met hart voor de natuur, opkomen voor alle natuur in Nederland en met ondernemerschap zelf meer geld verdienen. Het succesvolle kinderprogramma OERRR zal verder worden uitgebouwd en het meest ambitieuze plan is ‘De Marker Wadden‘.

Jaarverslag_natuurmonumenten_2012Vakantiewoningen onder eigen merk
De nieuwe afdeling ondernemen en bedrijfsontwikkeling ontwikkelde in 2012 nieuwe producten voor meer eigen inkomsten. Met het oogsten van haardhout en biomassa werd de opbrengst uit eigen bezittingen verhoogd. Via nm.nl/haardhout werden de nodige kisten Fsc-hout verkocht, onder meer uit het Flevolandse Harderbos. Riet en snoeiafval is verkocht als grondstof voor energieopwekking. Ook werden meer gebouwen en vergaderlocaties in de natuur verhuurd. Het aantal horecavoorzieningen en vakantiewoningen is uitgebreid. Voor de exploitatie van vakantiewoningen is gezocht naar een formule onder de vlag van Natuurmonumenten.

Lichte ledenwinst
De belangstelling voor kinderinitiatief OERRR was boven verwachting. Eind 2012 hadden 65.000 ouders hun kinderen hiervoor aangemeld. Natuurmonumenten kon het jaar afsluiten met 732.000 leden en donateurs. Dat was voor het eerst sinds jaren een bescheiden winst. In recordjaar 2001 had natuurmonumenten 975.000 leden. In 2011 werd het jaar afgesloten met een ledenaantal van 728.000. De ambities voor de toekomst: “We willen het ledental in 2015 laten groeien naar 743.000 en in 2018 naar 754.000 leden. Een ander doel waar we ons op zullen richten is een verhoging van de fondsenwerving. de afdeling communicatie en marketing zal hier de tanden in zetten. Zo biedt kinderinitiatief OERRR aanknopingspunten om bedrijven aan Natuurmomenten te binden.”

Meer informatie: jaarverslag Natuurmonumenten

Eén reactie

  1. Er zijn alleen al in Zuid Limburg tussen de 35.000 en 45.000 mountainbikers die graag lid van Natuurmonumenten willen worden. als deze zich meer openstelt voor deze buitensport. Voor hen is de natuur en landschap even kostbaar als voor de andere gebruikers.

    Vaak ligt hun verantwoordelijkheidsgevoel en bewustwording al een stuk hoger, door de stempel die al op het mountainbiken ligt. Zo organiseren wij geregeld opruimacties en maken we elkaar bewust van de gedragsregels, ook bij kinderen. Deze laatste groep wordt dan ook liefde en respect voor de natuur bijgebracht.. Natuurlijk zijn er rotte appels, maar die zijn overal.

    Op dit moment zijn we bezig met de oprichting van een overkoepelende organisatie om samen met de overheid, natuurorganisaties en private partijen een betere verdeling en andere regels op te stellen met als doel een eerlijke verdeling van natuurgebieden en om de problemen op te lossen of te minimaliseren. We gaan ervan uit dat we dit proces in 2015 kunnen opstarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *