MKB Nederland verbijsterd over plannen BTW-verhoging (+ update recron / khn)

Het kabinet wil in de nieuwe belastingplannen het lage btw-tarief schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. “Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar”, zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB Nederland.

Update met berichten van branche-organisaties:
Inmiddels zijn ook de alarmbellen afgegaan bij diverse brancheorganisaties. Zie de reactie van:
Recron: Genoeg is genoeg! Afschaffing lage btw dramatisch voor recreatiesector
Koninklijke Horeca Nederland: Afschaffen lage btw-tarief funest voor de horeca
Branche-organisatie Rijn en binnenvaart: Omzetdaling 15 – 20% voor cruise- en rondvaart – ook pontjes duurder
En wellicht het zwaarst getroffen: de kleinschalige boerencampings
Fitnessorganisatie Nederland (start een petitie)
Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen: …aanslag op circus in Nederland
FNSR: Paardensport fel tegen verhoging BTW
Federatie cultuur: BTW-plan is hoge prijs voor cultuur
Sauna en Wellness Nederland: Gevolgen van het voorstel zijn nu al merkbaar

Gevolgen recreatiesector
belasting btwOok voor de recreatiesector heeft dit plan ingrijpende gevolgen. Adri van der Weyde, voorzitter van de RECRON laat op de recron.nl weten: “Het afschaffen van het lage BTW tarief kost 55.000 banen heeft het onderzoeksbureau Nyfer becijferd. Recreatiebedrijven zullen moeten sluiten. Gasten gaan naar het nabije buitenland waar de regering niet zo gek isI om recreatie uit het lage BTW-tarief te halen.” Zie ook ons eerdere artikel: Afschaffing laag BTW tarief kost 55.000 banen

Enorm banenverlies
Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn arbeidsintensief. De recreatiesector staat niet alleen in de lobby om de plannen van tafel te krijgen. Ook kappers, schoen- en fietsenmakers, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en de stukadoorsbranche worden getroffen.

“Ik begrijp bovendien niet waarom het kabinet de aangekondigde lastenverlichting nu weer verpest met een maatregel als de btw-verhoging”, zegt Van Straalen. ” Dat is volstrekt contraproductief. Het zou juist met name deze binnenlandse sectoren die het de afgelopen crisisjaren zo zwaar hebben gehad moeten steunen, nu het eindelijk weer wat beter gaat met de economie. Maar nu trekt het kabinet het kleed onder hen vandaan.” Van Straalen vindt om dezelfde reden dat het kabinet het verlaagde btw-tarief voor onderhoud en renovatie moet handhaven.

Volgens de voorzitter van MKB-Nederland heeft het kabinet verhoging van de btw ook niet nodig om de lastenverlaging op arbeid te financieren. “De huidige economische groei biedt daarvoor voldoende ruimte.”

Zie ook artikel: consumentenactie Nee tegen meer BTW

Meer informatie:
www.mkb.nl
www.recron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *