Lijst met 310 duurzame maatregelen die fiscaal voordeel opleveren

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een lijst gepubliceerd van 310 maatregelen die in 2014 worden beloond met een fiscaal voordeel. Bedrijven die investeren in deze technieken kunnen tot 36 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

recycleMilieulijst en MIA\Vamil
Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. De regelingen stimuleren een milieuvriendelijke bedrijfsvoering bij Nederlandse ondernemers. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regelingen uit.

Nieuwe indeling Milieulijst
De Milieulijst 2014 is anders ingedeeld ten opzichte van de voorgaande jaren. Reden voor deze herindeling is een betere aansluiting bij de ontwikkelingen in (milieu-)beleid en milieutechnologie. De Milieulijst 2014 is ingedeeld in milieuthema’s, met als hoofdindeling:
1. Grondstoffen en afval
2. Voedselvoorziening en landbouwproductie
3. Mobiliteit
4. Klimaat en lucht
5. Ruimtegebruik
6. Bebouwde omgeving

gescheiden afvalMogelijkheden voor grondstoffenrecycling verruimd
De Milieulijst 2014 biedt ruimere mogelijkheden voor het terugwinnen van grondstoffen uit afval. De MIA\VAMIL stimuleerde al recycling van grondstoffen, maar die was beperkt tot een aantal ketens of sectoren. Deze beperking gaat vervallen per 1 januari: alle recycling van grondstoffen komt in aanmerking. Daarbij krijgt upcycling (benutten van de teruggewonnen grondstof in een hoogwaardiger toepassing) of ‘gewone’ recycling nog weer een hoger financieel voordeel dan downcycling (benutten van de teruggewonnen grondstoffen in een laagwaardiger toepassing). Daarnaast stimuleert MIA\Vamil preventie van grondstoffenverbruik. Waar voorheen een beperking was dat het moest gaan om vervanging van bestaande situaties, komen in 2014 ook nieuwe situaties in aanmerking.

Meer informatie: www.rvo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *