Managers zwembaden samen op zoek naar nieuwe stabiele koers

In de snel veranderende maatschappij staan zwembaden regelmatig ter discussie. Hoeveel wil een gemeente nog bijdragen aan het zwembad? Ook is het draagvlak voor schoolzwemmen sterk afgenomen. Worden tekorten opgevangen met hogere toegangsprijzen, dan heeft dat als gevolg teruglopende of stabiliserende bezoekersaantallen. Hoe gaat de branche daar mee om? Het personeelsbestand (deels) invullen met vrijwilligers? Op termijn misschien gedwongen ontslagen?  In september komen betrokkenen uit de zwembadbranche  bij elkaar om samen te werken aan een constructieve aanpak.

Maatschappelijk ondernemerschap
In het maatschappelijk veld leidt dit tot verdere professionalisering. Marktgerichtheid en maatschappelijk ondernemerschap worden hierbij steeds belangrijker. Steeds meer gemeenten beraden zich op de positie van de accommodaties en de mogelijkheden om – via verzelfstandiging van zowel het beheer en de exploitatie van voorzieningen als de sportstimulering – eenduidigheid te bevorderen en meer marktgerichtheid mogelijk te maken.

De vraag die zwembadmanagers zichzelf kunnen stellen is ‘Ben ik nog op de goede weg?’ ‘Is het voortbestaan van mijn zwembad onzeker?’ Zwembaden zullen wel blijven bestaan, maar onder welke condities is de vraag.

Van Crisis naar Kans
De praktijk en de actualiteit leren ons dat het voortbestaan van veel zwembaden onzeker is geworden. Dit hoeft echter niet voor ieder zwembad realiteit te zijn. Door er continu van bewust te zijn dat de omgeving verandert en door de organisatie doelmatig en met de juiste middelen te sturen, kan een zwembad onderscheidend zijn. Is het voor zwembadmanagers nodig om stappen zetten op korte of lange termijn? En zo ja, welke? Hoe onderscheidend is het zwembad?

Kom naar de kennisdag
In de derde week van september 2012 organiseert BMC, met medewerking van het kennisinstituut van de zwembranche Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, vijf regiobijeenkomsten genaamd ‘Zwembaden!?’ met als thema ‘De organisatie van zwemmen in 2020’.

De regio bijeenkomsten hebben de vorm van een werksessie genaamd ‘Charette’. Tijdens BMC Charette werkt, denkt en analyseert een select gezelschap van adviseurs, zwembadmanagers en ambtenaren SAMEN met als doel; committment over een blauwdruk / visie op de organisatie van beheer en exploitatie van maatschappelijke accommodaties met als resultaat een concreet actieplan. Kortom; aanwezigen kunnen gelijk aan de slag in de eigen gemeente.

Onderwerpen die tijdens de bijeenkomsten aan bod komen:

  • inzicht in de kansen en bedreigingen binnen de zwemsector, nu en in de toekomst (2020);
  • inzicht in de sterkten en zwakten van de huidige bedrijfsvoering van de zwembadorganisatie(s);
  • vernieuwende inzichten in mogelijke sturingsmechanismen;
  • inzichten en kennis van performance ten opzichte van die van andere gemeenten;
  • herijking van de maatschappelijke en economische doelmatigheid van zwembaden.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor gemeenten en zwembadmanagers die op dit moment tegen praktische zaken aanlopen als het gaat om het beheer en de exploitatie van zwembaden. De deelnemers zijn ambtenaren en zwembadmanagers die de exploitatie van maatschappelijke (of een deel daarvan) accommodaties hebben uitbesteed aan één of meerdere (commerciële) externe partijen en gemeenten die de maatschappelijke accommodaties (nog) in eigen beheer hebben. Ook ondernemers met een zwembad binnen hun voorzieningen zijn welkom.

Data
U kunt zich aanmelden voor één van de regiobijeenkomsten. Deze vinden bij voldoende deelname plaats op de volgende locaties in vijf regio’s:

Regio West: maandag 24 september 2012, locatie in omgeving Rotterdam
Regio Zuid: dinsdag 25 september 2012, locatie in omgeving Eindhoven
Regio Oost: woensdag 26 september 2012, De Scheg in Deventer
Regio Noord-Holland: donderdag 27 september 2012, Van der Valk Akersloot
Regio Noord: vrijdag 28 september 2012, Sportcentrum Kardinge in Groningen

Meer informatie en inschrijven: www.npz-nrz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *