LF fietsroutes populair als basis voor fiets-trektocht

1,3 miljoen mensen gingen in 2014 in eigen land op fietsvakantie. Zij maakten gezamenlijk ruim 2,1 miljoen fietsvakanties: 450.000 fiets-trektochten en ruim 1,6 miljoen vakanties vanuit een vaste standplaats. 32% van de fietsvakantiegangers (standplaats of trektocht) maakt daarbij gebruik van LF-routes. Bij specifiek de trektochtfietsers ligt het gebruik van LF-routes op 65%. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC Nipo in opdracht het Fietsplatform, specifiek gericht op fietstrektochten.

Op de Fiets- en Wandelbeurs was er bijzonder veel belangstelling voor de lezingen over bijzondere fiets en wandelreizen.
Op de Fiets- en Wandelbeurs was er bijzonder veel belangstelling voor de lezingen over bijzondere fiets en wandelreizen.

Vanuit standplaats of trektocht
Het onderzoek werd zaterdag 31 januari gepresenteerd tijden de Fiets- en wandelbeurs in Amsterdam. In totaal ondernamen 1,5 miljoen mensen, ofwel 12% van de Nederlandse bevolking, in 2014 een fietsvakantie (een vakantie met minimaal 1 overnachting, waarbij meer dan de helft van de dagen werd gefietst). Zij maakten gezamenlijk ruim 2,1 miljoen fietsvakanties. De meerderheid van de fietsvakanties wordt ondernomen vanuit een vaste standplaats (1,6 miljoen); de overige 450.000 vakanties betroffen trektochten.

LF-fietsnetwerk
Nederland kent een uitgebreid netwerk van goed beschreven en beborde Lange Afstands Fietsroutes; de LF-routes. 66% van de fietsvakantiegangers weet dat er een landelijk netwerk van LF-routes bestaat. 32% van de fietsvakantiegangers geeft aan gebruik te hebben gemaakt van LF-routes, dat zijn dus 437.000 LF-gebruikers. Zij maakten samen 750.000 fietsvakanties. LF-routes zijn specifiek bedoeld voor de fietstrekvakanties. 65% van de mensen die een fietstrektocht houden, gebruikt daarbij LF-routes. Dat zijn 210.000 mensen die een fietstrektocht hielden met gebruik van LF-routes.

LF-trektochtfietser
Bij verder inzoomen op de fietstrektochtfietsers die LF-routes hebben gebruikt, blijkt de gemiddelde duur van een trektocht van hen 8,4 dagen, waarbij 89% van de dagen wordt gefietst. Gemiddeld fietst men 71 km per dag, met gemiddeld 4 stops. De uitgaven per dag zijn € 40,80 per persoon, waarvan onder andere € 11,50 aan horeca en € 16,20 aan overnachting. Gemiddeld liggen de uitgaven op € 324,- per persoon per vakantie. Doorgerekend is het economisch effect van meerdaagse LF-tochten ongeveer € 104,5 miljoen/jaar. De gemiddelde leeftijd is lager dan wellicht gedacht, namelijk 48 jaar. Met name de leeftijdscategorie 30-49 jaar (37%) en 50-64 jaar (31%) is goed vertegenwoordigd.

Keuzevrijheid
In het onderzoek is niet meegenomen op welke manier de trektochten worden georganiseerd of geboekt. Naar inschatting van de Fietsersbond wordt het grootste deel van de trektochten door de vakantieganger zelf georganiseerd en gepland. Er zijn wel diverse touroperators (en in mindere mate ‘accommodaties’) die fietsarrangementen met o.a. bagageservice aanbieden. We spraken op de beurs met Arke. Zij ervaren dat de all-inclusive pakketten van routes, verblijf en bagageservice op de Nederlandse markt vaak als ‘duur’ worden ervaren omdat deze worden vergeleken met alleen het boeken van een accommodatie (fietsen kost immers niks). Een zelfde arrangement in het buitenland wordt veel makkelijker verkocht omdat men daar al veel meer gewend is aan de all-inclusive pakketten. Overigens ervaart OAD dat de fietsvakantieganger hecht aan een stuk vrijheid. Vandaar dat alleen accommodatie en bagagevervoer worden vastgelegd. Zo heeft de toerist nog volop de keuze om zelf een attractie of restaurantje onderweg te kiezen.

Meer informatie: www.fietsplatform.nl/fietsrecreatiemonitor/cijfers

Fiets- en Wandelbeurs
Met bijna 19.000 bezoekers trok de Fiets- en Wandelbeurs iets minder bezoek dan in 2014. Opvallend was de grote belangstelling voor bestemmingen in Nederland. Het hele weekend waren de gangpaden in het Nederland-gedeelte vol. Ook Tent Valley, met tientallen lichtgewicht tentjes, en het Kampeerplein trokken als een magneet fiets- en wandel-enthousiastelingen aan. Er waren bijzonder veel lezingen; en de zalen waren, zeker op de zaterdag, goed gevuld. Dat is meteen ook een tip voor standhouders; koppel je deelname aan een beurs aan een goed verhaal. Tijdens de presentatiemomenten heb je de volle aandacht van je publiek. Een overzicht in beeld:

In het weekend van 28 februari en 1 maart wordt de Fiets- en Wandelbeurs georganiseerd in Antwerpen.
Meer informatie: www.fietsenwandelbeurs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *