Lastige tijden voor het lagere hotelsegment

Volgens cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering is het aantal 1- en 2-sterrenhotels  in de afgelopen vijf jaar in aantallen met 16% gedaald; van 800 in 2007 naar 660 in 2011. In een Brancherapport van Van Spronsen & Partners wordt gezocht naar de achterliggende oorzaken en nieuwe ontwikkelmogelijkheden voor dit segment.

Concurrentie
De ontwikkelingen bij concurrenten spelen in ieder geval een belangrijke rol. Het rapport schrijft daar over: “Concurrentie is ontstaan vanuit andere segmenten zoals de Bed & Breakfast sector, boetiekhotels, maar ook concepten zoals de AirBnB, CouchSurfing en CityHub. Vooral de Bed & Breakfast-sector heeft een sterke groei doorgemaakt de afgelopen jaren en is een populaire sector, mede dankzij het prijsniveau en het belevingsaspect.”

Prijsconcurrentie
De hotelmarkt wordt dankzij de diverse boekingswebsites steeds transparanter. Boekers kunnen makkelijk prijs en kwaliteit vergelijken. Bovendien is een hotelkamer een vergankelijk product. In het last-minute aanbod leggen de lager geclassificeerde hotels het snel af tegen de hogere sterrenniveaus. De prijsverschillen tussen de sterren zijn immers niet bijzonder groot. De gemiddelde hotelkameropbrengst in in Nederland € 87,- (2 persoonskamer zonder ontbijt). Bij de 1-sterrenhotels is dat € 70,- en bij de 2 sterren: € 80,-.

luxe en comfort
De trend naar meer luxe en comfort speelt ook ene belangrijke rol in de hotelsector. Ook daar zijn de 1- en 2 sterren hotel in het nadeel.

 

Bekijk het hele onderzoek op: www.spronsen.com (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *