Internationale toerisme awards voor ANVR en Parkstad

Twee Nederlandse partijen hebben en ‘Tourism for Tomorrrow Award’ gewonnen tijdens de internationale WTTC conferentie in Dallas. Parkstad in Limburg won de ‘destination award’; de ANVR kreeg waardering voor de CO2 meetmethode (carbon footprint) voor vakanties.

een voorbeeld van een vooruitstrevend all-season bedrijf is Snowworld in Landgraaf
een voorbeeld van een vooruitstrevend all-season bedrijf is Snowworld in Landgraaf

Parkstad Limburg; Feniks uit de as
Vooral de structurele, complete aanpak die in korte tijd leidde tot een succesvolle ontwikkeling van een ‘zwart naar groen’ gebied, werden geroemd door de jury. Uit het juryrapport: “Tegen het einde van de 20e eeuw had de gemeente Parkstad, maar ook de hele provincie Limburg, te maken met een economische teruggang. Dankzij een gedegen ontwikkelingsprogramma werd dit voormalige kolenmijngebied omgevormd tot een toeristische regio met veel slechtweer voorzieningen. De mooie heuvelachtige regio had op zonnige dagen al wel voldoende te bieden. Juist door het toevoegen van overdekte attracties is een jaarrond toeristische destinatie ontstaan. De jury vind het indrukwekkend dat een regio, die 15 jaar geleden nog nauwelijks een toeristisch ontwikkelde sector kende, in het jaar 2015 een toeristische omzet kon noteren van € 368 miljoen – met een bijbehorende 5800 voltijds banen. Het is een bewijs dat krimpregio’s zichzelf kunnen heruitvinden.”
Op de Limburgse zender L1 geeft VVV directeur Anya Niewierra een eerste reactie: “”Nu gaan de journalisten komen, daar gaan ze internationaal over praten, we komen op de covers van de reisbladen. Is dat niet super?”

Aan trotse (toeristisch) ondernemers wordt gevraagd om de berichtgeving over deze moie prijs zoveel mogelijk te delen; “Ondernemers kunnen nog eens extra het logo van de winnaar voeren in hun communicatieve uitingen zodat we samen via e-mail, websites, social-media enzovoort de trots op onze regio kunnen laten zien die we immers samen in de toekomst, nu en in het verleden verder op de kaart zetten.”
Meer informatie: www.vvvzuidlimburg.nl/bestoftheworld

carbon calculatorANVR; verantwoord bezig
Reizen, en zeker vliegreizen, worden kritisch bekeken door milieu-organisaties. Met name de CO2 uitstoot van vliegtuigen zorgt voor een forse milieubelasting. Maar niet alle reizen zijn even vervuilend en je kunt rekening houden met de ecologische footprint. De ANVR ontwikkelde een online meetinstrument, waarmee vakantiegangers zelf kunnen beoordelen hoe duurzaam hun vakantie is.
Deze online calculator -die net zijn testfase goed heeft doorstaan- meet niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook van een 20-tal andere wijzen van vervoer plus meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. Het gaat ook niet alleen om losse onderdelen van een reis, maar zelfs totale pakketreizen kunnen zo worden gewogen. Inmiddels zijn tal van ANVR-reisorganisaties hiermee aan de slag.
ANVR directeur Frank Oostdam reageert vol trots: “Uit maar liefst 157 nationale en internationale inzendingen is onze carbon calculator, waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten, door een internationale 20-koppige jury gekozen tot het beste initiatief van de wereld. Wij verwachten dat er vanuit nationale en internationale reisondernemers voor deze voor de wereld unieke vakantievoetafdruk-calculator veel belangstelling bestaat, omdat deze calculator ook internationaal is te gebruiken. Reisondernemingen kunnen hiermee de reis zó samen stellen dat deze zo min mogelijk effect heeft op het klimaat.”


Meer informatie: www.anvr.nl

Alle Tourism for Tomorrow Award winnaars op: www.wttc.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *