Internationale Maasfietsroute; samenwerking Nederland, België en Frankrijk

Meer dan dertig lokale en provinciale overheden uit Frankrijk, België en Nederland lanceerden in Venlo officieel de internationale Maasfietsroute. De route loopt van de bron tot de monding van de Maas. Ze start in Pouilly-en-Bassigny, vlak bij de stad Langres in de Franse Vogezen, loopt door Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen en Nederland, en eindigt in Hoek van Holland.

De Maasfietsroute moet voor de drie landen een stimulans geven aan het fietstoerisme en zo aan de vrijetijdseconomie. Zij zullen de unieke route dan ook samen promoten en in de markt zetten.

Belevenisvolle route
De fietsroute die vanaf het plateau van Langres tot aan Hoek van Holland de Maas volgt, is voor fietsers van elk niveau, voor zowel jong als oud. Via 30 etappes door drie landen kunnen vele steden, dorpen en bezienswaardigheden worden ontdekt. Door de bestaande fietsroutes langs de Maas vanaf de bron in Frankrijk tot aan de monding in Nederland aan elkaar te koppelen is nu één belevenisvolle Maasfietsroute in de markt gezet. Of men nu de bergachtige omgeving van de Vogezen in Frankrijk wilt ontdekken, de beste plekken zoekt in België om abdijbier te proeven of cultuurhistorische plekken in Nederland wilt bezoeken; de Maasfietsroute biedt het allemaal. Deze belevenisvolle fietsroute trekt naar verwachting jaarlijks tienduizenden extra fietstoeristen en geeft daarmee een directe impuls voor herbergen, hotels B&B en horeca in steden en dorpen langs de rivier. Kortom; de promotie van La Meuse-àVélo dient als stimulans voor het fietstoerisme en de vrijetijdseconomie langs de gehele route

Fietstoerisme belangrijke groeisector
De Maasfietsroute past in de reeks van succesvolle lange afstand fietsroutes in Europa, zoals die langs de Donau, Elbe en de Rijn. Daarnaast speelt een rol dat de Maas, de Maasdorpen en -steden nu al een enorme aantrekkingskracht hebben op toeristen. Bovendien is het fietstoerisme een belangrijke groeisector die miljarden euro’s aan inkomsten genereert. Het idee voor de Maasfietsroute is ontstaan uit een motie van de gemeenteraad van Venlo in 2010. Tijdens de wereldtuinbouwexpo Floriade in 2012 werd hierover al een intentieverklaring ondertekend door tientallen partners. Door zo’n dertig partijen uit Frankrijk, België en Nederland werd op 29 januari 2015 in Maastricht een overeenkomst gesloten om gezamenlijk de internationale fietsroute binnen drie jaar te realiseren. Dit grensoverschrijdende project past als geen ander bij de (fiets)provincie Limburg, die dit project heeft vlot getrokken. ‘Geen grenzen trekken maar verbindingen aangaan’ is een belangrijk uitgangspunt, ook bij dit project.

Reactie uit Belgisch Limburg
Beleving staat voorop bij de Maasfietsroute. De voorbije jaren werd er gewerkt om kwaliteitsvolle fietspaden aan te leggen over het hele traject. In Belgisch-Limburg lag de fietsroute er al integraal, want het bestaande fietsroutenetwerk waar Limburg zo bekend om staat, loopt ook langs de Maas, door Rivierpark Maasvallei. Toch is het erg belangrijk voor Limburg om deel uit te maken van dit internationale project.
Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme: “Onze provincie is al meer dan twintig jaar koploper op het vlak van knooppuntfietsen. Jaarlijks verwelkomen we 2 miljoen fietsers. Maar dat betekent niet dat we mogen blijven stilstaan. We blijven investeren en innoveren. Dankzij de Internationale Maasfietsroute zetten we dit netwerk nu internationaal in de kijker, als ideale verbinding tussen het snoer van Maasdorpen. Dat we ons kunnen verbinden met andere landen, werkt natuurlijk versterkend. We werken sowieso al structureel samen met Nederlands Limburg om beide Limburgen als toeristische bestemming te versterken en één Limburg te promoten. De Maasfietsroute is zo een prachtig grensoverschrijdend initiatief en we weten dat het meer toeristen naar onze provincie zal trekken, want we kennen het succes van de routes langs de Donau en de Rijn. Echte toeristische toppers met een grote economische meerwaarde. De Maasfietsroute zal nieuwe doelgroepen aantrekken en op een natuurlijke wijze naar Limburg brengen. Dankzij de verdeling in etappes kan het initiatief zo ook het meerdaagse toerisme doen stijgen.”

Meer informatie: www.maasfietsroute.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *