Groot watersportersonderzoek door de HISWA

Varen geeft watersporters in Nederland het ultieme gevoel van vrijheid. 92% van de watersporters is het daarmee eens. Dat blijkt uit een onderzoek van de HISWA Amsterdam Boat Show onder 1.367 watersporters in Nederland. Daaruit blijkt tevens dat het dumpen van afval de grootste ergernis geeft onder watersporters. 63% ergert zich hieraan. Te hard varen (57%), het niet kennen van de vaarregels (55%) en het asociale gedrag bij bruggen en sluizen (48%) zijn andere belangrijke bronnen van ergernis. HISWA 2013 wordt van woensdag 6 tot en met zondag 10 maart gehouden in Amsterdam RAI.

beeldmerk HISWA Boat show
beeldmerk HISWA Boat show

Van de ondervraagde watersporters vaart 63% wel eens met een motorboot en 60% wel eens met een zeilboot. Uit de percentages blijkt al dat er meerdere antwoorden mogelijk waren. Roeien komt op een derde plaats met slechts 10% beoefenaars. Relatief nieuw en dus nog weinig populair is het Stand Up Paddling, dat door slechts 1% van de ondervraagden wordt beoefend.
Gevraagd naar welke vorm van watersport de voorkeur heeft, houden zeilers en motorbootvaarders elkaar in evenwicht met ieder 47%.

Gezelschap
De meeste vaarders gaan het liefst het water op met hun partner (64%). Vrienden (62%) bezetten een goede tweede plaats. 53% vaart het liefst met het gezin en 44% met familie. Alleen het water op heeft bij 22% van de watersporters de voorkeur.

Voorzieningen
Gevraagd naar de voorzieningen in een jachthaven blijken de aanwezigheid van drinkwater op de steiger (73%) en stroom (73%) de belangrijkste wensen te zijn van watersporters. Ontvangst voor gsm (71%) en een Wifi-signaal (56%) worden ook belangrijk gevonden.

Helden
Michiel de Ruyter blijkt nog altijd de grootste zeeheld onder varend Nederland. Hij kreeg van 47% van de ondervraagden de voorkeur, boven Willem Barentsz (17%), Abel Tasman (114%) en Piet Hein (9%). Van de hedendaagse watersporthelden is Henk de Velde het meest geliefd (28%), gevolgd door Laura Dekker (22%) en Dorian van Rijsselberghe (14%).

Over de HISWA Amsterdam Boat Show
Het online onderzoek onder watersporters in Nederland is gedaan in opdracht van de HISWA Amsterdam Boat Show, de watersportbeurs die van woensdag 6 maart tot en met zondag 10 maart gehouden wordt in Amsterdam RAI. De beurs is de officieuze start van het nieuwe watersportseizoen en laat honderden boten zien, met de meeste waarvan nog deze zomer gevaren kan worden. HISWA 2013 legt daarmee een duidelijke focus op boten tot 10 meter en biedt een zeer uitgebreid aanbod in dit segment.
Het nieuwe Sportboten paviljoen laat een grote diversiteit aan boten zien van verschillende merken. De collectie open zeilboten op de beurs bestaat onder meer uit stijlvolle day sailers en een groot aanbod sportieve wedstrijdboten. Met duizenden onderdelen en accessoires zijn verreweg de meeste merken vertegenwoordigd op HISWA 2013 en is alles voor op en om de boot te vinden. Ook wordt ruim aandacht besteed aan fun sports, zoals Stand Up Paddling (SUP), wind- en kitesurfen.

Bron: www.hiswa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *