Groningse attractie Infoversum binnenkort open

Op 18 juni opent in Groningen het Infoversum; een 3D-filmhuis gecombineerd met centrum voor kennis, kunst en vermaak. In de centrale Dome worden 265 stoelen geplaatst voor een spectaculaire 3D filmvoorstelling, maar ook voor een wetenschappelijke presentatie. De stoelen kunnen eenvoudig worden verwijderd en daarmee ontstaat een ontmoetingsruimte voor 400 personen.

infoversumHet infoversum krijgt vier functies:
FILM – Het aanbieden van speciale, unieke (3D)- films geprojecteerd op een beeldscherm van 20 meter rondom in een koepel: een overweldigende totaalbeleving (‘immersive theater’). Infoversum is het eerste Full Dome 3D Theater in Nederland en een van de slechts 20 in zijn soort ter wereld.
EXPO – Het aanbieden van tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen worden steeds vanuit een (combinatie van) cultureel, artistiek of wetenschappelijk oogpunt ingericht. Infoversum beoogt naast een
EDUCATIE – Het aanbieden van educatieve programma’s voor scholen en onderwijsinstellingen van alle niveaus. Infoversum gaat samenwerkingen aan om scholieren en studenten een platform te bieden voor onderwijs gefocust op kunst, cultuur, media en business.
EVENTS – Een platform voor evenementen van alle soorten, met de architectuur van ons gebouw en ‘dome’-faciliteit als unieke toegevoegde waarde. Te denken valt aan lezingen en seminars, podiumkunsten, business meetings maar ook aan gaming-events. De Infoversum-evenementen worden zelf geproduceerd of samen met externe partijen. Daarnaast is Infoversum te huur als locatie voor elke denkbare bijeenkomst.

Organisatie
Het Infoversum is een zelfstandige organisatie die zonder bijdrage van de gemeente wordt geëxploiteerd. Infoversum wordt aangestuurd vanuit Stichting Infoversum, en is vanuit haar natuur een non-profit organisatie. Stichting Infoversum is eigenaar van Infoversum Producties B.V. , welke in samenwerking met Reality Center van Rijksuniversiteit en Mirage 3D in-house fulldome 3D films exclusief voor Infoversum produceert.

Gemeente Groningen faciliteert in infrastructuur en ondersteunt in woord en daad. De founding partners vonden elkaar in hun ambitie om kennis en wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij maken het mogelijk:

  • Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
  • GasTerra
  • Target
  • Gemeente Groningen

Totaalbeleving
Zomaar even een filmpje pakken is er niet bij in het Infoversum. Een film kijken is hier een totaalbeleving: als kijker word je van alle kanten ondergedompeld in 3D beeld en geluid. Je wordt omhuld door het koepelvormige 20 meter grote projectiescherm en omgeven door in totaal 64 geluidsboxen.

Infoversum is gehuisvest in het Ebbingekwartier,  de creatieve hotspot van Groningen aan de rand van het centrum op zo’n 500 meter van de Grote Markt. Het opvallende pand – op het eerste oog lijkt er een ruimteschip uit de lucht te zijn gevallen – is ontwikkeld als een duurzaam gebouw en is een vernieuwend element in de skyline van Groningen. Het unieke ontwerp en de op de scheepsbouw gebaseerde constructies geven een nieuwe impuls aan de binnenstadarchitectuur en lokte al tijdens de bouw vele architectuur- en designliefhebbers naar de stad.

Zie ook het interview met initiatiefnemer Edwin Valentijn:

In het zomerprogramma (juni tot september) zijn er vijf films te zien. De films in Infoversum zijn Nederlandstalig, maar elke laatste zaterdag van de maand is er een internationale programmering met films in het Duits en in het Engels.

Meer informatie: www.infoversum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *