Gaia Zoo en Artisklas Haarlem verkozen tot mooiste dierentuinen

De website Zoosite.nl heeft ook dit jaar weer diverse prijzen uitgereikt aan dierentuinen in Nederland en België. Gaia Zoo won de Award in twee categorieën: mooiste EAZA dierentuin, en meeste innovatieve EAZA dierentuin. De Artisklas in Haarlem werd verkozen tot beste dierentuin, die niet lid is van branchevereniging EAZA.

Gaia Zoo
Na een jaar naar een andere dierentuin te zijn gegaan (Emmen, 2011) keert dit jaar de award voor “Mooiste Dierentuin” terug naar de plaats waar zij reeds drie keer eerder (2007, 2008, 2009-2010) uitgereikt werd. Naast mooiste dierentuin van de Benelux werd GaiaZOO ook gekozen tot de “Meest Innovatieve Dierentuin”. In 2011 vernieuwde GaiaZOO in alle gebieden van het park en dit tot grote tevredenheid van haar bezoekers blijkt uit deze uitslag.

Artisklas Haarlem
Stichting Artisklas Haarlem ligt in Haarlem-Noord en is de kleinste officiële dierentuin van Nederland. De stichting beschikt over vier punthuisjes en een buitenterrein met een aantal verblijven. In twee van de huisjes zijn diverse dieren ondergebracht, o.a. verschillende soorten reptielen en zoogdieren.
Het derde huisje bevat het eerste en enige diorama van Haarlem met een achttal biotopen en de daarin behorende (opgezette) dieren. Hier bevinden zich ook dieren op sterk water, een verzameling schedels, schelpen, enz. Het vierde huisje dient als lesruimte, kantoor, kantine, noodbehandelruimte e.d. In de buitenverblijven zijn o.a. enkele grotere dieren ondergebracht.

Nog meer prijzen…
Er waren nog veel meer categorieën waarin prijzen werden vergeven.

Dierenpark Amersfoort ontving de meeste stemmen in twee categorieën. Op woensdag 18 april zal creatief directeur Bas Westerweel in Dierenpark Amersfoort de award voor “Mooiste Nieuwe Verblijf”, voor het in 2011 geopende Honderdduizend Dierenhuis, alsmede de award voor “Leukste Geboorte” van een Zoogdier, voor de op 19 november geboren Indische neushoorn Sunanda, in ontvangst nemen.

Neusapen in Apenheul

Het Apeldoornse primatenpark Apenheul kreeg in de categorie “Leukste Aanwinst” de meeste stemmen. Sinds 2011 is Apenheul de enige dierentuin buiten Azië die Neusapen in haar collectie heeft, een unieke aanwinst die door de bezoekers van ZooSite ook zo beoordeeld is.

Diergaarde Blijdorp ontving de meeste stemmen in de categorie “Leukste Geboorte” van een Niet-Zoogdier, met de geboorte van twee ezelspinguïns, een primeur voor zowel de dierentuin als heel Nederland.

In verband met het vijfjarig bestaan van de ZooSite Awards werd een speciale lustrum categorie in het leven geroepen. Deze Buitengewone Redactieprijs voor een Uitbreiding met Leeuwen, kortweg B.R.U.L. award, was de eerste categorie waarin zowel dierentuinen lid van EAZA als dierentuinen die niet lid zijn van EAZA genomineerd werden. Na een spannende race, waarin de koploper bijna dagelijks wisselde, wist uiteindelijk Dierenpark Emmen de meeste stemmen te veroveren. In 2011 kwamen, na een afwezigheid van ruim 30 jaar, opnieuw leeuwen in het Drenthse park aan, reden voor een nominatie en 18,19% van de stemmen, genoeg om de award in ontvangst te mogen nemen.

De nieuwste dierentuin van Nederland, dierenpark Zie-Zoo in Volkel, pas sinds december 2011 in bezit van een dierentuinvergunning, ontving de meeste stemmen in de categorie “Leukste Aanwinst” voor niet-EAZA leden. De komst van een koppel zwarte beren, nergens anders in Nederland te zien, werd door 24,46% van de stemmers als leukste beoordeeld.

Otters in Sealife

Het “Mooiste Nieuwe Verblijf” bij niet-EAZA leden werd volgens de bezoekers van ZooSite gebouwd in Scheveningen, bij Sea Life. Begin 2011 werd de voorgevel van Sea Life verrijkt met een verblijf voor Aziatische kleinklauwotters Sien en Saartje, waarmee de enige Nederlandse Sea Life een unieke uitstraling verwierf.

De Olmense Zoo, in Olmen-Balen, België, heeft de eer om de enige niet Nederlandse ontvanger van een ZooSite Award in 2012 te zijn. De geboorte van een withandgibbon, die noodgedwongen door mensen moest worden grootgebracht en daarmee vooral in Vlaanderen alle pers haalde, bleek populairder dan de overige genomineerden.

Meer informatie: www.zoosite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *