Fotograferen van kunstwerken en gebouwen binnenkort beperkt?

Op 9 juli wordt een Europese wet op het panoramarecht ter stemming voorgelegd. Hierin wordt het gebruik van foto’s van kunstwerken en architectuur in de openbare ruimte aan banden gelegd. Er is straks toestemming nodig van de rechthebbende (kunstenaar / architect) om de foto te mogen gebruiken in een ‘commerciële’ publicatie. De Erasmusbrug, het Rijksmuseum of een beeld van Nijntje mogen dan niet meer zomaar worden gepubliceerd.

rood = vrij fotograferen van kunst en gebouwen niet ok (beeld: wikipedia)
rood = vrij fotograferen van kunst en gebouwen = niet ok (beeld: wikipedia)

Op ‘The Signpost’; de blog van wikipedia, wordt gewaarschuwd voor mogelijk verstrekkende gevolgen. Facebook is immers ook een commercieel bedrijf en toeristen die hun foto’s van beroemde landmarks daar plaatsen zijn mogelijk in overtreding. Op dit moment is de strenge wetgeving t.a.v. copyright op kunstwerken al in diverse landen van kracht w.o. België en Frankrijk. (zie afbeelding). Ook reisbureaus krijgen te maken met beperkingen. Zij mogen niet meer, zonder toestemming, afbeeldingen van diverse beroemde gebouwen en kunstwerken in hun brochures of internetpagina’s opnemen.

NBTC niet blij met dit voorstel
Bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) reageert men verbaasd op dit voorstel: “Dit is wel een heel bijzonder geval. Een regel instellen is een ding, het handhaven is een tweede. Rekening houdend met alle Social Media en andere digitale kanalen waar foto’s een belangrijke (en steeds belangrijkere) rol spelen, lijkt het ons lastig voorstellen dat deze wet in de praktijk uitgevoerd gaat/kan worden. Ons standpunt is dan ook, dat het niet wenselijk is en dat we afwachten hoe er gestemd wordt op 9 juli. We houden het dus in de gaten.”

rijksmuseum-op-koningsdaGAlhoewel het wetsvoorstel komende donderdag al ter stemming wordt voorgelegd, weten veel partijen eigenlijk nauwelijks wat de consequenties zijn. Valt dit te handhaven? Komt er een overgangsperiode? …en kan het leiden tot grote schadeclaims van rechthebbenden? We plaatsen bij dit bericht nog maar snel even een foto van het Rijksmuseum, …nu het nog kan.

Zie ook:

een artikel op de website van  NOS: Wordt vakantiekiekje met Eiffeltoren straks strafbaar?

Consequenties voor (foto)journalisten op: www.villamedia.nl/artikel/moet-een-fotograaf-straks-kunstwerken-mijden

Online petitie om de wetgeving te voorkomen: https://www.change.org/p/european-parliament-save-the-freedom-of-photography-savefop-europarl-en

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *