Elektrisch fietsen is niet alleen voor grijze haren

Er wordt veel geschreven over de groeiende groep fietsende senioren. Echter is de fiets onder de jongeren nog steeds het meest gebruikte vervoersmiddel. Er is zelfs een stijgende lijn van elektrische fietsen onder de jongeren zichtbaar. Daarnaast zijn fietssporten een favoriete bezigheid binnen de jongerencultuur. De fietsmarkt ligt dus breder dan alleen senioren.

 

Subcultuur in fietssport
Opvallend is dat de meeste subculturen binnen het fietsen tot stand zijn gekomen in Noord-Amerika. Terwijl Nederland toch fietsland bij uitstek is. Ondanks dat fietsen hier met de paplepel wordt ingegoten, besteden weinig jongeren aandacht aan hun fiets. Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat 60% van de jongeren op een barrelfiets rijdt. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want de meeste jongeren tussen de 12 en 22 jaar (99%) gebruiken hun fiets vooral om naar het centrum of stadion te komen*. Echter groeit de populariteit voor de bijzondere fietscultuur uit Amerika wel. Daardoor zie je hier op straat ook steeds meer  Fixed Gear, BMX, MTB, Downhill en Freestyle. Dat is weer positief voor de fietsverkoop, want bij elke fietssport hoort een eigen soort fiets.

Yoh ik fiets Elektro!
Een stuk minder stoer is het imago van de elektrische fiets, maar des ondanks stijgt het gebruik van deze fiets onder de jongeren. Dit heeft alles te maken met de vermindering van dagelijkse voorzieningen binnen dorpen, waardoor bewoners van de dorpen grotere afstanden moeten afleggen om bijvoorbeeld op school te komen of boodschappen te halen. Ook zie je in grote steden in het centrum meer jongeren op de elektronische fiets. Het is namelijk steeds lastiger om in het centrum met de auto ergens te komen. Binnen het gebruik van de elektronische fiets is een trendverschuiving aan het optreden. De fiets wordt niet alleen meer gebruikt door mensen die trapondersteuning nodig hebben, maar ook door jongeren waardoor deze mobieler zijn.

Bij de online fietsenwinkel Bikester vind je kwalitatieve fiets equipment voor jong en oud.

 

 

*Onderzoek ‘Fietsparkeren in Leiden’ – Uitgevoerd Gemeente Leiden 2011/2012

Eén reactie

  1. Het gebruik van de e bike stijgt enorm onder de doelgroep jongeren. Steeds meer nemen de elektrische fiets, daar waar voorheen alleen geschikt was voor de “grijze” mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *