Duisternis als attractie op Terschelling

De Boschplaat op Terschelling is een van de weinige plekken in Nederland waar het echt donker is en waar je ’s nachts miljoenen sterren kunt zien. De duisternis is op dit moment al een attractie op het eiland. Staatsbosbeheer en de Buren van Oosterend hebben nu een aanvraag ingediend om de Boschplaat uit de roepen tot het eerste Dark Sky Park van Nederland.

Ondernemer Melis de Vries van Terschelling Recreatie kwam op het idee van een Dark Sky Park op Terschelling. Regelmatig neemt hij de gasten van zijn bungalowpark mee om naar de sterren te kijken of, zoals vorige week, een glimp op te vangen van het Noorderlicht. De Vries: “We hebben natuurliefhebbers en amateur astronomen die voor de uitzonderlijke duisternis van Terschelling naar ons toekomen. Een paar keer per jaar organiseren we activiteiten om de duisternis te beleven, deze activiteiten worden veelal door gasten geboekt tijdens hun verblijf op Terschelling.” Ook andere ondernemers op Terschelling gaan in hun publiciteit aandacht besteden aan het bijzondere donkere karakter van hun eiland.

Lang leve de nacht
Boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer nodigt iedereen van harte uit om te komen genieten: “De Waddenzee en omgeving blijken echt veel donkerder te zijn dan we eerst dachten. De wolken zijn hier ’s nachts nog donkere gaten in plaats van lichte objecten. Op en rond de Boschplaat zijn genoeg locaties te vinden waar mensen goed naar de sterren kunnen kijken.” Medewerkers en gidsen van Staatsbosbeheer hebben een speciale cursus gekregen om ook in hun dagelijkse voorlichtingswerk aandacht te schenken aan de nacht.

Dark Sky
Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld die extra donker zijn. Bewoners en natuurbeheerders zijn daar trots op en roepen bezoekers op om van deze unieke kwaliteit te komen genieten. Tot nu toe zijn er 20 parken in de wereld met het predicaat. Een bekend voorbeeld is Death Valley in de staat Californië (VS); dichterbij ligt Galloway Forest in Schotland.

Lichtvervuiling
Nederland is een van de lichtste landen ter wereld maar ondanks de lichtvervuiling kent ons land toch zijn donkere hoekjes. Lichtvervuiling vormt net als lawaai en stank een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht, ook voor veel dieren is het een ramp. Naast economische en ecologische schade kent lichtvervuiling ook ethische en esthetische bezwaren. Hoogste tijd om donkerte te koesteren. Om de duisternis van Terschelling en daarmee het licht van de sterren te bewaren voor de toekomst, zetten de Buren van Oosterend en Staatsbosbeheer zich samen in voor de erkenning.

Het proces van de toekenning van het predicaat ‘Dark Sky Park’ duurt ca. 2 maanden. De aanvraag is ingediend bij de ‘International Dark Sky Association’ in Tucson (VS). Vanaf 1 juni 2015 hopen de aanvragers dat de Boschplaat het eerste echte Nederlandse Dark Sky Park is.

Meer informatie:
www.staatsbosbeheer.nl
www.darkskyterschelling.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *