Dierentuinen; een bijzondere belevenis in de winter

Dierentuinen hebben, net als de meeste buitenattracties, een flinke dip in de winter. Het aardige aan dierentuinen is dat de dieren en hun verzorging zich niets aantrekken van het toeristenseizoen. Zo zorgt de sneeuw in een park zelfs voor bijzondere belevenissen; bijvoorbeeld van jonge dieren die voor het eerst met sneeuw in aanraking komen.

Ijsbeertje in de sneeuw (foto: Smithsonian Zoo)
Ijsbeertje in de sneeuw (foto: Smithsonian Zoo)

Stacey Tarpley, dierentuinspecialist van het internationale bureau PGAV Destinations, kijkt naar de mogelijkheden die dierentuinen hebben om de bijzondere winterbelevenis uit te bouwen.

Tarpley constateert; “In de praktijk in de VS blijkt dat veel dierentuinen in de winter op halve kracht draaien; horeca-oulets gaan dicht, shows vinden niet meer plaats en soms zijn delen van het park afgesloten omdat daar werkzaamheden plaatsvinden. Het is niet bepaald een uitnodiging om deze dagen een dierenpark te bezoeken. Kan dat niet anders?”

Er zijn ook parken die wel werk maken van een bijzondere bezoekbeleving in de winter.

Als praktijkcase neemt zij o.a. Toledo Zoo onder de loep. Wat zij goed doen op hun website is het bieden van een overzicht van activiteiten per dag. Dit dierenpark biedt bijvoorbeeld veel indoor speelvoorzieningen. Wat Tarpley nog mist is een specifieke link met de winterbeleving op het park. Sommige dieren zijn juist helemaal in hun element als de sneeuwvlokken vallen. Dat kan zichtbaar worden gemaakt met een winter-belevenis-route, waar naast de dierenbelevenissen ook typische winteractiviteiten als warme chocolademelk en winterspecialiteiten aan gekoppeld kunnen worden.

Lees het hele Engelstalige artikel op www.blooloop.com

Stacey Tarpley is landschapsarchitect en dierenparkdeskundige, en  blogt ook regelmatig op de website: www.designingzoos.com

Een snelle scan langs enkele Nederlandse dierentuinen leert dat er hier aardig wordt ingespeeld op winter/kerst, met bijvoorbeeld:

Ouwehand Winterland (kerstbeleving, nog t/m 5 januari)
De 11-verblijventocht tijdens de kerstvakantie in Artis
Op Poolavontuur in Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) – sluit goed aan bij betoog van Tarpley
Dierenpark Amersfoort met de koukleumrondleiding (t/m 5 januari)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *