De Luchtballon, vakanties voor kinderen met een beperking, opent nieuwe klimwand

In negen jaar tijd is een verwaarloosde legerkazerne in Ossendrecht omgebouwd in een bijzonder vakantieparadijs voor kinderen met een beperking. Afgelopen week werd de nieuwe klimwand geopend; met dank aan sponsors. En zo bouwt De Luchtballon haar park steeds verder uit.

Klimwand
André Wiltschut, directeur van de stichting: “Eigenlijk praten we niet over ‘de’ klimwand maar over maar liefst 3 klimwanden. Twee aan de achterkant van het openluchttheater en nog een extra tegen de wand van een gebouwtje dat vroeger dienst deed als opslag van munitie. Daarmee is ook een nieuwe fase bereikt in de metamorfose van het oude verwaarloosde legercomplex dat nu dienst doet als vakantiedomein voor kinderen met een beperking. De realisatie van ons openluchttheater was alleen mogelijk met grote damwand keer-profielen. Dat zijn zware, grijze constructies die wij weer hebben omgetoverd tot uitdagende klimwanden. Het hele proces bij De Luchtballon is een proces van stapjes maken, wat is er mooier dan te zien dat alles weer mooier wordt, het aantal kinderen per jaar toeneemt en we uitdagingen niet uit de weg gaan.”

Even op adem komen
De klimwand op het terrein van De Luchtballon is mede gerealiseerd door inbreng van de Mount Everest expeditie van DE-ICE een groep volwassen astmapatiënten, de Kiwanisclub, Vertigo Climbing en de stemactie van Dong Energie.

“Een pracht gezicht om te zien hoe de kinderen met hun beperking hier hun grenzen stellen en overwinnen. Dat het kind met astma nu buiten adem boven komt maakt voor hem of haar niet uit, ze hebben hun doel bereikt en boven aan de top mogen ze  weer even op adem komen. Helemaal TOP !” zegt Wiltschut wijzend naar de eerste groep kinderen die de gekleurde handgrepenroutes weten te volgen naar die top.

Steeds bredere doelgroep
De Luchtballon organiseert zelf vakantiekampen voor kinderen met luchtwegproblemenen en huidaandoeningen zoals astma, voedselallergie en eczeem. De leeftijdsgroep van deze kinderen is in de loop der tijd uitgebreid van 5 t/m 17 jarigen. De stichting beheert het terrein en faciliteert aan andere, binnen de doelgroep passende, organisaties die gebruikmaken van de accommodatie. Organisaties die zich bv inzetten voor kinderen met autisme, kanker, ADHD tot zelfs getraumatiseerde oorlogsslachtoffertjes. Maar ook instellingen, mytyl- en openluchtscholen hebben De Luchtballon ontdekt. Kortom, een “gezonde” mix van organisaties die zich inzet voor kinderen al dan niet met een handicap of beperking. Het multifunctionele karakter impliceert dat sportclubs, scouting, intro- en schoolkampen maar ook reünies, kerkgenootschappen en toneelverenigingen welkom zijn op het unieke terrein. Jaarlijks wordt De Luchtballon nu bezocht door zo’n 12.500 kinderen uit binnen- en buitenland.

 

De Luchtballon is in belangrijke mate afhankelijk van sponsors en vrijwilligers, en nog volop in ontwikkeling.

Voor meer informatie: www.deluchtballon.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *