Bijzondere culturele projecten krijgen steun van Bankgiroloterij

De Bankgiroloterij heeft afgelopen week 66,9 miljoen Euro verdeeld onder musea en andere culturele projecten. Dat was 4,1 miljoen méér dan het jaar daarvoor. Er worden elk jaar ook weer enkele bijzondere projecten mogelijk gemaakt. We hadden op deze website al gepubliceerd over de T-rex attractie in Naturalis. Maar er komen meer mooie projecten aan…

Met diverse eenmalige schenkingen worden projecten mogelijk gemaakt die veel (nieuw) publiek zullen trekken. Dat is goed voor de aantrekkelijkheid van deze musea en ook de recreatieve regio kan daarvan meeprofiteren. Een greep uit de eenmalige projecten:

Op het gebied van muziek gaat een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum in vervulling. Met een donatie van € 580.000,- kan het museum de komende drie jaar concerten gaan geven met historische muziekinstrumenten uit haar collectie.

De Oude Kerk in Amsterdam kan met een schenking van € 200.000,- kerkruimtes openstellen die tot nu toe altijd verborgen bleven voor publiek.

Vereniging Hendrik de Keyser kan dankzij een donatie van € 975.000,- door het hele land 35 monumentale panden inrichten als ‘museumhuizen’. De panden worden teruggebracht in oude stijl en zo ingericht dat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe er in Nederland vroeger werd gewoond, gewerkt en geleefd.

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht ontvangt een eenmalige schenking van € 250.000. Het museum is de grootste en oudste nog werkende publiekssterrenwacht en museum ineen. Met de schenking van de BankGiro Loterij heeft het museum de financiering rond om het gebouw te vernieuwen. Het complex zelf wordt zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke vorm van de 19e eeuw.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ontvangt een bijdrage van € 580.000,- om in de winter het buitenmuseum om te toveren in een lichtspektakel. Stephan Warnik, directeur Zuiderzeemuseum: “Dit is voor ons een geweldige opsteker! Ons museum is een echt familiemuseum dat vooral in de zomermaanden op veel bezoek kan rekenen. Met deze schenking kunnen we bezoekers ook in de winter een unieke beleving geven. We gaan een jaarlijks terugkerend evenement organiseren: Zuiderzeelicht. Ons buitenmuseum is vooral in de wintermaanden betoverend mooi, helemaal als er een laagje sneeuw ligt. In deze setting, als de schemer over het buitenmuseum daalt, gaan we de oude en soms vergeten Zuiderzeeverhalen vertellen. Met lichtprojecties, audiotechnieken, vuurkorven, lantaarns en olielampen maken we dit extra sfeervol.”

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden ontving een cheque van € 522.000. Met deze schenking kan het museum de entreezaal en de wereldberoemde Egyptische Tempel uit Taffeh omtoveren tot een multifunctioneel podium voor tal van activiteiten.

Het Natuurmuseum Fryslân kon rekenen op € 400.000,- om de tentoonstelling ‘Friesland Onder Water’ zeven keer zo groot te maken. De OnderWaterSafari is een compleet vernieuwde opzet én forse uitbreiding van de zeer populaire presentatie Friesland onder Water. Hier wordt een beeld gegeven van wat zich onder de waterspiegel afspeelt in deze waterrijke provincie. De eerste versie van Friesland onder Water werd in 1993 gerealiseerd en zorgde in het openingsjaar meteen voor een record aantal bezoekers. Tom van Slooten, directeur van het Natuurmuseum Fryslân, is blij verrast: “Dit wordt dé bijdrage van het museum aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018”.

De Hermitage Amsterdam ontvangt € 295.000,- voor een nieuwe spectaculaire presentatie in het museum die het verhaal van de grachtengordel, de Gouden Eeuw en de bewoners van Amsterdam vertelt.

Met een schenking van € 340.000 kan Museum Helmond de oprijlaan en de entree van het kasteel van Helmond vernieuwen en wordt de eeuwenoude zolder toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Meer informatie over alle giften: www.bankgiroloterij.nl

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *