Bezoekerscentrum Grebbelinie officieel geopend

Nederland heeft er weer een nieuwe bijzondere dagrecreatieve bestemming bij; Het Grebbelinie bezoekerscentum in Renswoude. Woensdag 28 juni werd het gebouw officieel geopend door de heer Prof. mr. Van Vollenhoven. Vanaf 8 juli is het bezoekerscentrum voor het brede publiek toegankelijk. 

(foto Staatsbosbeheer)

Het bezoekerscentrum is tot stand gekomen een jarenlange en intensieve voorbereiding door de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoöperatie O-gen, Regio FoodValley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het bezoekerscentrum.

De exploitatie is in handen van Gebiedscoöperatie O-gen die in het gebouw kantoor houdt. Zij beheren o.a. het museum, waarvoor een entreeprijs van € 5,00 wordt gevraagd. Het omliggende gebied is vrij toegankelijk. De horeca wordt verzorgd door Restaurant Grebbelounge.

Expositie van een historich verhaal
Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van Rhenen tot Spakenburg. In het bezoekerscentrum kunnen bezoekers op een interactieve manier kennismaken met de lange geschiedenis van de Grebbelinie. Meteen bij binnenkomst wordt de bezoeker getrakteerd op een aansprekende introductiefilm. Deze geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en het gebruik van de Grebbelinie tot de dag van vandaag. De expositie laat de bezoeker ontdekken dat er nog veel meer te zien en beleven is langs de Grebbelinie.

Herontwikkeling Fort aan de Buursteeg
De herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg – een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie –  startte tien jaar geleden. De provincie en alle betrokken partijen willen hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken. De bouw van het bezoekerscentrum startte in 2016. Het gebouw is stoer, robuust én duurzaam. In het gebouw is er een ontvangstruimte, museale expositie, restaurant en kantoorruimte. Buiten is er een parkeerterrein, groot terras en op het zuidelijk deel van het fortterrein is volop gelegenheid om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuur.

Meer informatie:
www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl
www.staatsbosbeheer.nl
www.o-gen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *