Artis stelt deel van het park open als publieke ruimte

Dierentuin Artis in Amsterdam geeft een plein terug aan de stad. Met het plaatsen van het bordje ‘Artisplein’ werd het nieuwe veelzijdige stadsplein afgelopen maandag officieel geopend. Horeca-ondernemers uit Amsterdam verzorgen het nieuwe café restaurant De Plantage op het plein.

Artis, artisplein, plantage, polderEen monumentaal plein
Het nieuwe Artisplein ligt op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan. Aan het plein liggen twee rijksmonumenten van allure: het Groote Museum(1851-1854) en de net gerestaureerde Ledenlokalen (1870-1893). Daarin bevinden zich onder meer het nieuwe café-restaurant de Plantage, studio Artis en historische vertrekken.

Om het Artisplein op te lopen is geen kaartje nodig. Je kunt er een stoel bij de vijver zetten, en kijken hoe de statige flamingo’s daar op hun gemak staan te staan. Op het plein stonden al grote platanen, en er zijn grote nieuwe bomen geplant. Het Artisplein wil laten zien dat Artis naast park in de stad ook ‘stad’  in het park is. Cultuur en natuur voeden elkaar.

Aan de parkzijde wordt het plein afgesloten door een fontein, de ‘Watertafel’.

Het nieuwe café-restaurant de Plantage is opgezet door de ondernemers van café-restaurant Dauphine en café-restaurant Amsterdam. Chef-kok Koen van Brunschot zal de keuken gaan leiden. Het café-restaurant opent op 12 september om 15.00 uur.

Artis vernieuwt
In een wereld waarin een fragiele relatie bestaat tussen mens en natuur, wil Artis liefde en zorg voor de natuur stimuleren en uitgroeien tot het meest toonaangevende instituut op dit gebied. Om dat mogelijk te maken, is er een plan gemaakt, waardoor Artis ook in de toekomst haar maatschappelijke taken kan vervullen, onder de noemer: Artis Vernieuwt. Met de grootschalige vernieuwing van Artis wordt meer ruimte voor dieren en planten, meer ruimte voor educatie en meer ruimte voor erfgoed gecreëerd. Met de vernieuwing, restauratie en herbestemming van de Ledenlokalen, de opening van het Artisplein, café-restaurant de Plantage en Studio Artis en de opening van Micropia (in oktober) bereikt Artis een volgende mijlpaal.

Natura Artis Magistra bedankt haar partners die het Artisplein en de restauratie van de Ledenlokalen mede mogelijk hebben gemaakt: gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Rabobank, Philips, Ministerie van Economische Zaken, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, MAOC Gravin van Bylandt Stichting, Dioraphte, BankGiroLoterij, VSBfonds, Nationaal Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer informatie: www.artis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *