75 plusser als gast vraagt om extra aandacht

Recreatiebedrijven die ook de groep ’75-plussers’ een warm welkom willen bieden, moeten er rekening mee houden dat ruim een kwart van deze groep grote moeite heeft met één of meer alledaagse handelingen, zoals traplopen of aan- en uitkleden. Daarbij zijn vrouwen vaker beperkt dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Op 1 januari 2012 was 14% van de Nederlanders boven de 85. Het aandeel van deze leeftijdsgroep gaat de komende jaren nog flink stijgen. Uit een inventariserend rapport door Pleisureworld en ZET Brabant, ‘Toegankelijkheid en zorg in Recreatie en Toerisme’ blijkt dat mensen op steeds hogere leeftijd op vakantie willen blijven gaan en uitstapjes maken.

Meer beperkingen op hogere leeftijd
Van de 75-plussers kan echter ruim een kwart slechts met moeite alledaagse handelingen uitvoeren. Onder vrouwelijke 75-plussers geldt dat zelfs voor ruim een derde. Hier speelt mee dat zij gemiddeld ouder zijn dan de mannen in die leeftijdsgroep.
Uit de statistieken blijkt dat de jongere ouderen relatief veel minder functiebeperkingen hebben:

  • 55 – 65 jaar: 6,8%
  • 65 – 75 jaar: 8,1%
  • 75 jaar en ouder: 28,1%

Aandoening betekent lang niet altijd ook beperkingen
In 2011 heeft 72 procent van de 55-plussers te maken met langdurige aandoeningen. Mensen met één of meer langdurige aandoeningen hebben vaker moeite met het kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen dan mensen zonder aandoening. Dit aandeel loopt op tot 44 procent bij 75-plussers met drie of meer aandoeningen. Toch geeft dus nog een meerderheid van hen aan dat ze geen of weinig beperkingen hebben bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Voor ondernemers in de recreatiesector die hun bedrijf willen aanpassen voor de mensen met beperking is het boekje Toegankelijkheid en Zorg een aanrader. Dit geeft een globaal beeld van de wensen van diverse doelgroepen en aanpassingen en investeringen die nodig zijn om het bedrijf (voor specifieke groepen) toegankelijk te maken.

Meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *