Meest duurzame toeristische bedrijf van de wereld ligt in Vlaanderen

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft de Internationale Groene Sleutel Award 2016 overhandigd aan Kasteelhoeve Wange. Het seminariecentrum en gastenverblijf uit Landen wordt zo bekroond als ‘s werelds meest duurzame toeristisch bedrijf op het gebied van waterbesparing en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Kasteelhoeve Wange haalt het voor een natuurcentrum uit Wales en een vakantiepark uit Kroatië.

Meest coherente en geïntegreerde oplossingen op vlak van waterbesparing
De internationale jury van de Foundation for Environmental Education (FEE) kende de gouden medaille toe aan Kasteelhoeve Wange voor de meest coherente en geïntegreerde oplossingen op het vlak van waterbesparing. “De jury was ook heel tevreden met de ambitie van de directie om de kasteelhoeve 100% CO2-neutraal uit te baten. Kasteelhoeve Wange is door haar inspanningen en voortrekkersrol een excellent voorbeeld voor de globale toeristische sector,” zegt Miriam Van Loon, project manager bij Bond Beter Leefmilieu.

Maatregelen die in het monument zijn genomen om duurzaamheid te bevorderen:

Zwemvijver
Zwemvijver

Tijdens verbouwingswerken van 750 m² stallen tot seminarieruimtes en logies.

  • • afvalwaterzuivering: alle afvalwater wordt gezuiverd door een ecologisch waterzuiveringsstation voor 60 wooneenheden;
  • • waterrecuperatie en -zuivering van hemelwater voor zwemvijver, toiletten, besproeiing tuin en paarden;
  • • houtsnipperinstallatie/C0² neutrale verwarming;
  • • 200 m² fotovoltaïsche zonnepanelen, deze dekken 80% van de elektriciteitsbehoefte;
  • • hoge rendementsisolatie (K waarde 29);
  • • led verlichting en spaarlampen;
  • • recuperatiematerialen voor inrichting en isolatie.

Daarbij werd zoveel mogelijk de brug geslagen tussen een moderne, sobere, kwaliteitsvolle binneninrichting en de oude historische muren, gebouwen en binnenkoer.

Systemen voor water en stroom
Systemen voor water en stroom

Keuken

  • • veel bio-, fairtrade-, en streek- producten, veel producten die zelf gemaakt worden (paté, rosbief,…);
  • • alle vleesproducten komen van plaatselijke leveranciers en zijn biologisch en/of van dieren die in vrijheid hebben geleefd;
  • • eigen moestuin van 200 m²;
  • • bijenkorven voor eigen honingproductie;
  • • in samenwerking met een boer uit de streek is het oude runderras Maine d’Anjou op de kasteelhoeve geïntroduceerd. Directe aanvoer van natuurlijk vlees voor de kasteelhoeve.
  • • Het principe van ‘circulaire economie’ is voor ons een leidraad. We produceren onze eigen groenten, vlees, honing… en binnen 3 jaar eigen appelsap.

Beheer van de natuurlijke omgeving (12 ha)

  • • Aanplant hoogstamboomgaard van oude peer- en appelrassen (40 bomen) i.s.m. Regionaal Landschap Zuid-Hageland.
    Tegen 2018: hoogstamboomgaard produceert voldoende voor appelsap van de Kasteelhoeve.
  • • I.s.m. met Natuurpunt/Regionaal Landschap Zuid-Hageland/Uilenwerkgroep: plaatsen van nestkasten voor kerkuil, torenvalk, steenuil, zwaluwen.
  • • 1,5 ha houtkanten, 225 meter hagen en 50 inheemse bomen werden aangeplant op het domein, in samenwerking met en gesubsidieerd door VLM en Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Resultaat van voorgaande is mede dat de Kasteelhoeve op middellange termijn volledig CO2 neutraal is.

Verbonden met buurt, omgeving en maatschappij

  • • openstellen de hoeve en het domein voor de buurt en regionale organisaties bv. ’Bijen- en bloesemdag’ door Regionaal Landschap Zuid-Hageland, tweejaarlijks buurtfeest van het dorp, Open monumentendag, Ontmoet je buren: Hageland-Haspengouw-Hesbaye-Brabançonne’
  • • verkenning van de mogelijkheden om een watermolen te installeren op het domein (Kleine Gete) i.f.v. duurzame elektriciteitsproductie, eventueel voor een gedeelte van het dorp.
  • • werkstage in het kader van arbeidstraining van een psychiatrische patiënt

Sensibilisering

  • • Vraag aan gasten om ook steentje bij te dragen (verwarming, water, licht, handdoeken…)
  • • Informeren van gasten over de herkomst van de producten (bio, fairtrade, streek)
  • • Informeren van gasten over het natuurbeheer op de domein via mondelinge toelichting en via pancartes (opgesteld in samenwerking met Regionaal Landschap Zuid Hageland)
  • • Personeel opleiden om duurzaam met eten en omgeving om te gaan

“Als wij dit kunnen realiseren met onze beperkte middelen, ligt dat binnen het bereik van iedereen. Het draait erom om als ondernemer elke keer opnieuw consequente keuzes te maken voor het milieu en onze gezondheid en het kortetermijndenken op economisch vlak los te laten,” zegt Philip Van Kelst, grondlegger en bezieler van Kasteelhoeve Wange.

Meer informatie:
www.kasteelhoevewange.be
Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *