Personeelsinzet op piek- en daluren bij Monkey Town

De indoor speelhallen van Monkey Town kennen een sterk wisselend verloop van het bezoek. Tijdens schoolvakanties, weekenden en op regenachtige dagen staan er soms rijen voor de deur. Op een mooie zomerdag is het stil. De bedrijfsvoering, en met name de inzet van personeel, moet daar op aansluiten. Dat werd door de invoering van de nieuwe Wet werk en zekerheid (m.i.v. 1 juli 2015) bepaald niet makkelijker. Peter van wijk, formulemanager van Monkey Town en eigenaar van een vestiging in Warmond, zocht en vond een oplossing door over te stappen op payrolling.

monkey townWe spraken Peter van Wijk op een vestiging in Purmerend. Als voorbeeldcase keken we naar de praktijk op zijn eigen Monkey Town in Warmond. Die wordt jaarlijks bezocht door zo’n 100.000 bezoekers. Dat is inclusief de ouders die gratis entree hebben. Op de vestiging in Leiden werken 27 mensen, waarvan er drie een vast contract hebben en de anderen worden nu ingehuurd via payrollbedrijf Tentoo. De vaste medewerkers vervullen de functie van ‘hoofd keuken’ en twee ‘teamleiders’ die o.a. verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de medewerkers.

Waarom ben je overgestapt naar een payrollconstructie?
Van Wijk: “We werkten voorheen vooral veel met 0-uren contracten. Door de nieuwe wet werk en zekerheid ontstond een compleet nieuwe situatie waardoor we het risico liepen dat we mensen vast in dienst moesten nemen; ook als er geen werk is. Onze accountant zag twee mogelijke scenario’s; zelf een contract opstellen of in zee gaan met een payrollbedrijf. De eerste optie bleek al snel te ingewikkeld. Daarom hebben we vier payrollbedrijven uitgenodigd om ons een voorstel te doen. Tentoo gaf ons uiteindelijk het meeste vertrouwen dat alles correct wordt geregeld; zowel voor ons als onze medewerkers.”

Monkey Town Purmerend, gevestigd in een voormalige sporthal
Werkvloer Monkey Town Purmerend, gevestigd in een voormalige sporthal

Heeft veranderde juridische arbeidsverhouding ook consequenties op de werkvloer?
Van Wijk: “Wij zijn meteen bij de opening van ons bedrijf in september 2015 van start gegaan met payrolling. Maar ik zie bij andere vestigingen eigenlijk geen verschil. Door de aanpassingen is er vooral juridisch een lossere band ontstaan; moreel blijft de band met je werknemers hetzelfde. Officieel zijn de mensen nu in dienst bij Tentoo, maar wij blijven alles doen om te zorgen voor prima werkomstandigheden. Ook cursussen en trainingen van het personeel gewoon door ons verzorgd. Wij hebben daar toch méér belang bij dan het payrollbedrijf.”

Wat zijn de gevolgen voor de werkzekerheid van je personeel?
Van Wijk: “Het personeel is officieel in dienst van Tentoo, maar werkt gewoon bij ons. We hebben nu al gemerkt dat deze constructie meer rust en zekerheid geeft. Je durft mensen gewoon weer toezeggingen te doen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iemand meteen vast moet aannemen. Die duidelijkheid heeft er voor gezorgd dat er nu weer makkelijker en sneller extra personeel wordt ingezet. En er is nog een voordeeltje voor de mensen die met payrolling te maken krijgen. Ze vallen onder een andere cao die net wat hoger uitvalt dan onze standaard horeca cao. Dat zijn voor ons wat extra kosten, maar die heb ik er graag voor over.”

Hoe belangrijk is personeel voor een bedrijf als Monkey Town?
Van Wijk: “Tja, dat is een open deur. Personeel is in de gastvrijheidssector natuurlijk van cruciaal belang. De Monkey Town formule is ingericht als een groot horecaplein met daar omheen een zeer uitgebreide speeltuin. Veruit het meeste personeel wordt bij ons ingezet in de horeca; en in de spelzone krijgen onze bezoekers vooral vrijheid. We hebben gemerkt dat toezicht bij het spelen vaak zelfs averechts werkt. Heb je wel eens geprobeerd om het kind van een ander terecht te wijzen? Nou, dan weet je wat je te wachten staat. Bij kinderfeestjes zorgen we wel voor wat extra begeleiding en op drukke dagen is er ook animatie en een mascotte actief. Vrijheid geef ik als manager ook aan mijn personeel. Daardoor worden de juiste mensen geprikkeld om zelf initiatief te nemen.”

Personeel is natuurlijk ook een kostenpost
Van Wijk: “Natuurlijk is het één van de grotere kostenposten, waar we in onze formule ook zuinig mee om willen springen. Aan de andere kant is goed personeel ook wat waard. Als je iemand weinig betaalt, dan krijg je ook een bijbehorende kwaliteit. Gemiddeld liggen de loonkosten op zo’n 20% van de omzet. Een heel efficiënt bedrijf, waar de eigenaren meewerken kunnen dat zelfs omlaag brengen naar 15%. Andere grote kostenposten zijn: de huur van het gebouw, de bank en de inkoop van de horeca.”

Probeer je ook te streven naar een meer gelijkmatiger verdeling van het bezoek?
Van Wijk: “De kracht van onze formule is dat wij een ideale slechtweer voorziening bieden. Er zijn wel vestigingen die buiten ook nog een kleine speeltuin hebben, maar dat is geen groot succes. Bovendien zijn de kosten voor een speeltuin buiten bijna net zo hoog als in de hal. Bij mooi weer kiest men toch niet voor onze formule, maar eerder voor een strand of zwembad. Vorige week, tijdens de krokusvakantie, was het bij alle vestigingen ontzettend druk. Deze week kunnen we weer even bijkomen. Dan hebben we ook weer wat meer tijd voor klussen als onderhoud en schoonmaak.”

Wat is Payroll
Bij een payrolling neemt een payrollbedrijf de uitbetaling van medewerkers over, inclusief alle verantwoordelijkheden en risico’s. Zij zijn de werkgever. Met een payroll-dienst blijft de ondernemer zelf de werving en de inhoudelijke aansturing van medewerkers uitvoeren. Het payrollbedrijf betaalt de nettolonen uit en draagt de premies en loonbelastingen af. Verder verstrekt de payroller de loonstroken en verwerkt ziek- en betermeldingen. De ondernemer is vrij van de doorbetalingsplicht bij ziekte, ketenaansprakelijkheid en vorderingen.

Dit artikel verscheen eerder al in vakblad Recreatief Totaal (p. 19)


Met dank aan:

Peter van Wijk, Monkey Town, www.monkeytown.eu
Monkey Town is een franchiseformule voor indoor speeltuinen, met inmiddels meer dan 30 vestigingen in Nederland en België. Van Wijk waakt over deze formule en helpt ondernemers op weg met een eigen vestiging.

Jan Meulendijks, Tentoo Payrolling, www.tentoo.nl
Meulendijks nodigt ondernemers in vergelijkbare situaties graag uit om eens vrijblijvend het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden van Payrolling op hun bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *