Payrolling bleek oplossing voor reisbegeleiders na nieuwe Wet Werk en Zekerheid

In haar jubileumjaar moest het personeelsbeleid van reisorganisatie Koning Aap volledig op de schop als gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De problemen ontstonden vooral bij de reisbegeleiders die gedwongen werden om te kiezen tussen een zeer lang verblijf in het buitenland of een lange werkpauze van minimaal zes maanden. De oplossing werd gevonden in een payrollconstructie in samenwerking met Tentoo.

ReisbegeleiderReisbegeleider is een flexibel beroep
HR executive Marieke Warnaar van Koning Aap, geeft een toelichting op de problematiek die zij ondervond op de werkvloer: “Op dit moment hebben wij zo’n 175 reisbegeleiders die de hele wereld over vliegen. Het overgrote deel van hen is niet het hele jaar door bij ons vast in dienst. Dat heeft twee redenen. Ten eerste hebben wij niet voor elke begeleider het hele jaar door werk. In de zomer is het namelijk veel drukker dan in de winter. Ten tweede is het niet voor iedereen weggelegd om het hele jaar door op reis te zijn. Je moet namelijk bereid zijn huis en haard volledig achter te laten. De meeste reisbegeleiders kiezen daar niet voor en willen daarom op flexibele basis werken voor Koning Aap.”

“Wij kwamen dit jaar, door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, voor een grote uitdaging te staan. Koning Aap en de reisbegeleiders werken op flexibele basis samen, maar de nieuwe wet zette onze werkwijze onder druk. Voortaan konden wij nog maar twee jaar lang op flexibele basis samenwerken met de begeleiders. En de pauze die tussen twee ketens van tijdelijke contracten in moet zitten werd verlengd van drie naar zes maanden. Dat is voor onze reisbegeleiders te lang. Het gevolg was dat wij hen vast in dienst moesten nemen óf moesten ontslaan.”

“Wij werken graag lang samen met goed gekwalificeerde reisbegeleiders, die op hun beurt lang met ons willen werken. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing die zowel voor onze reisbegeleiders als voor ons goed uitpakte. Die oplossing vonden wij in payrolling van Tentoo. Bij Tentoo kunnen wij 5,5 jaar op flexibele basis samenwerken met onze reisbegeleiders, in plaats van slechts twee jaar. Voor ons en onze begeleiders is dit een geweldige uitkomst! Wij lopen geen risico op overcapaciteit en onnodige personeelskosten en onze reisbegeleiders hoeven niet elke twee jaar op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat geeft ons en onze reisbegeleiders de zekerheid om ook de komende jaren mooie avontuurlijke reizen te maken!”

Problematiek is niet uniek
Gosse Visser, commercieel directeur van Tentoo, noemt het probleem van Koning Aap niet uniek: “Het is goed dat er een wet is ontwikkeld die opkomt voor de belangen van werknemers. Echter, veel werkgevers in de seizoensbranche kampen met hetzelfde probleem als Koning Aap. Zij zoeken een oplossing waarmee ze lang kunnen samenwerken met dezelfde werknemers, zonder dat ze te hoge personeelskosten hebben in het laagseizoen. Wij bieden zo’n oplossing. Via Tentoo kunnen werkgevers hun goed functionerende werknemers langer op flexibele basis inzetten. De werknemers hoeven op hun beurt niet elke twee jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan.”

Meer informatie:
Koning Aap
Payroll Tentoo

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *