Nederlandse Dance als sterk internationaal exportproduct

De industrie die rondom Electronic Dance Music (EDM) is ontstaan heeft in Nederland gezorgd voor de razendsnelle ontwikkeling van een nieuwe nichemarkt in de leisure-sector. Afgelopen weekend vond in Amsterdan het Amsterdam Dance Event Plaats. Voor de stad leveren de 300 duizend bezoekers een bestedingsimpuls op van circa EUR 55 miljoen. Belangrijker nog: Amsterdam versterkt met ADE het imago van de stad als centrum voor electronic dance music (EDM). ABN AMRO zet in een leisure update de feiten eens op een rijtje.

Samenstelling EDM markt
Samenstelling EDM markt

Weliswaar is EDM een nichemarkt binnen de sector Leisure, het is er wel een die ondanks de crisis sterk is gegroeid. Internationaal liggen eveneens grote kansen op verdere groei, vooral in de Verenigde Staten.

Nederland festivalland
De totale markt voor Electronic Dance Music bedraagt in 2014 naar schatting van ABN AMRO circa EUR 610 mln. Meer dan de helft van deze omzet komt uit dancefestivals en feesten in binnen en buitenland. Het aantal dancefestivals in Nederland is sinds 2001 ongeveer verdubbeld. Het aantal bezoekers is zelfs ruimschoots verdubbeld. Het merendeel van de dancefestivals vindt plaats in de zomerperiode en is te vinden in de Randstad; rondom Amsterdam is in de zomer nagenoeg elk weekend wel een festival te vinden. Met de toegenomen welvaart onder jongeren als randvoorwaarde, zijn de belangrijkste groeifactoren achter de EDM-trend samen te vatten in: lifestyle, innovatief aanbod en het slim toepassen van nieuwe vormen van experience marketing.

danceLifestyle
Dancefestivals zijn voor Nederlandse jongeren inmiddels een vast onderdeel van hun grootstedelijke levensstijl. Begonnen in de steden in de jaren ’90, is de dancecultuur gemeengoed geworden in Nederland en andere westerse landen. Dertigers van nu zijn in de jaren ’90 opgegroeid met dancefestivals en zijn regelmatige bezoekers gebleven. De doelgroep voor dancefestivals is daardoor sterk gegroeid, evenals de koopkracht van de gemiddelde festivalganger.

Bekijk de leisure update: https://insights.abnamro.nl/update-leisure-electronic-dance-music/

zie ook: invloed van Amsterdam Dance Event op de hotelsector in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *