Laat uw gast ontstressen in de natuur

Eén van de redenen dat mensen met vakantie gaan, is dat ze willen ontspannen en energie willen bijtanken. Ofwel bijkomen van de alledaagse stress. Weet u dat uw natuurlijke omgeving zich daar uitstekend voor leent? Onderzoek bewijst het. U kunt uw gasten helpen om nog meer van deze ‘natuurlijke wellness’ te profiteren.

Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat de natuur de beste remedie is tegen stress. En dat hoeft niet eens ‘echte’ natuur te zijn! Nep-natuur, zoals foto’s, een film, virtual reality werkt ook.

Nieuw airportpark Schiphol. Ontworpen door Maurice Mentjes. Park waar reizigers kunnen uitrusten terwijl ze op hun vlucht wachten. Foto: Persvoorlichting Schiphol
Nieuw airportpark Schiphol. Ontworpen door Maurice Mentjes. Park waar reizigers kunnen uitrusten terwijl ze op hun vlucht wachten. Foto: Persvoorlichting Schiphol

Kalmerend
In steeds meer wachtruimtes wordt al gebruik gemaakt van het kalmerende effect van natuur. Bijvoorbeeld op Schiphol. Daar is sinds een paar jaar een wachtruimte aangekleed als park. Allemaal nep: palen verkleed als bomen, en gekwetter van vogels en spelende kinderen uit de speakers.

Actief bezig zijn
Het stressverlagend effect van de natuur is nóg groter als mensen ook actief zijn in de natuurlijke omgeving. U heeft het geluk dat u de echte natuur om de hoek heeft liggen!

Verleid uw gasten om daar nog meer aanwezig te zijn, of actief te zijn, bijvoorbeeld een animatieprogramma in de natuur (sporten, spellen), of biedt uw gasten op maat gemaakte wandel- en fietsroutes of speurtochten aan. Wellicht kunt u eens nadenken over een moestuin waarin de gasten mogen meewerken of oogsten.

Foto: Fotolia/MNStudio
Foto: Fotolia/MNStudio

Verder kunt u de natuur naar binnen halen: natuurlijke materialen (riet, dennenappels, bloemen) maar bijvoorbeeld ook natuurfoto’s of zelfs natuurgeluiden.

Dit kunt u bijvoorbeeld doen in de centrale voorzieningen, maar bijvoorbeeld ook op de kampeerplekken of in de bungalows. Zodat uw gasten nog meer kunnen genieten, en nóg uitgeruster terugkomen.

Allerlei onderzoeken over het effect van natuur op de gezondheid van mensen vindt op de website van Natuurvoormensen.


Met dank aan: Laurien van der Vaart, Buitenpaden.nl
Laurien helpt bedrijven en organisaties met het ontwikkelen van brochures en boekjes met wandel- en fietsroutes, en nog veel meer! Zo kan uw gast nog meer kan beleven tijdens zijn vakantie. De routes kunt u eventueel ook leasen, zodat geen investering vooraf nodig is.
Meer informatie: www.buitenpaden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *