Onze camping en de unieke Friese natuur- en landschapsbeleving

Wie aan Friesland denkt, denkt aan hoge luchten, groene weilanden, koeien en heel veel water! De ruimte, de vergezichten, de agrarische geuren, ze dragen allemaal bij aan die natuur beleving. Maar hoe gaat het eigenlijk met die natuur? En wat doen wij met onze camping (red.: Watersportcamping Heeg) zelf om die natuur te ondersteunen en uit te dragen?

omgeving heeg 1We werken op onze camping samen met het Heempark in het dorp. We hebben voor groepen een speurtocht door het Heempark. Een kaart met daarop een lijst vragen, vaak met plaatjes. In het Heempark worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar wordt het onkruid waar het niet gewenst is, verwijderd door de vele vrijwilligers. En toch heeft ook het bijenvolk in Heeg het uitermate zwaar. Kijk eens goed naar alle groene weide? Zie je nu nog pinksterbloemen, paardenbloemen of zuring staan? Het is een grote groene lap gras, met als je geluk hebt, aan de zijkanten wat boterbloemen, koolzaad of fluitenkruid. Wanneer je in de bodem kijkt, dan zie je dat er vrijwel geen beestjes in of op het weiland leven. Waar je vroeger met gemak een regenworm kon vinden, een lieveheersbeestje of een langpoot, zie en hoor je ze nu niet meer in deze gecultiveerde weilanden. Ook deze boer heeft bedacht dat het altijd beter kan.

Schaalvergroting, efficiënte processen en “economisch” gewin, waren de drijfveren achter dit agrarisch handelen. Een groot deel van onze natuurbeleving komt van de weilanden. Daar hebben we er hier veel van, we zijn immers een grote melkproducerende provincie. Vooral voor de export natuurlijk. Koeien zien we ook steeds minder vaak in de weilanden staan. Ik vraag me af hoe we deze ontwikkeling terug kunnen draaien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons voedsel duurzaam wordt geproduceerd? Zodat de bij uit Amsterdam wel liever hier zou leven, dan dat nu het geval is. Hoe kunnen we er voor zorgen, dat de biodiversiteit weer terug komt in ons landschap? Komt het omdat het eigenlijk niet echt opvalt dat het zo beroerd gaat met onze natuur. De weilanden zien er immers nog steeds heel erg groen, alleen wanneer je je bewust wordt van het missen van de boter- en pinksterbloemen, de zuring, het fluitenkruid en koolzaad, hopelijk komen de weilanden weer snel lekker vol. Heb jij een idee hoe we dat hier in Friesland weer snel voor elkaar zouden kunnen krijgen?

Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

2 reacties

  1. Wellicht kunnen jullie op de één of andere manier samenwerken met boeren rondom de camping die andere wegen inslaan, bijvoorbeeld bio-boeren, of boeren die bezig zijn met agrarisch natuurbeheer. En bijvoorbeeld onder jullie gasten de producten of boerderijwinkels van deze boeren promoten. Of misschien een fietstocht aanbieden die langs deze adressen gaat. Dan kunnen ze proeven hoe echte kaas smaakt én met de aankoop van deze producten duurzaam boeren stimuleren. Er gebeurt best een hoop in de agrarische sector (ik heb er 20 jaar in gewerkt), maar dat is niet altijd zichtbaar omdat de mainstream voor efficiëntie en hogere productie blijft gaan.

  2. De suggesties van Laurien zijn zeer waardevol. Om de fietsroutes iets specifieker uit te werken kun je het thema (authentieke)smaak nemen. De routes gaat dan langs regionale producenten die rekening houden met de natuur. Smaak hoeft niet alleen in eten te zitten, maar ook in het landschap zelf in overdrachtelijk zin. Het landschap (de natuur) verteld waarom deze nu is zoals deze nu is. De geschiedenis kun je in het landschap lezen. Die geschiedenis kun je vertellen op een toegankelijke manier of laten vertellen. Dit zodat je gasten het landschap / natuur als een vanzelfsprekendheid gaan ervaren. Die routes kun je in verschillende vormen uitwerken. Papier, digitaal via GPS of App. Daarvoor zijn gratis App platformen beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *