Gezocht! Professionele leisure-ondernemers voor short break destination

De minivakanties in eigen land zijn hot. Geen volledige week op vakantie, maar een enkel dagje weg naar een ontspannende plek is ook niet genoeg. Bennie Roelands (32) houdt zich bij ZKA bezig met deze short break destinations. Momenteel richt hij zijn pijlen op de gemeente Rucphen. Hoe gaat zo’n project in zijn werk?

op vakantieWat houdt het nu precies in, een ‘short break destination’?
Roelands: “Het woord zegt het al: een plek die voor even een vakantiebestemming is. Het voormalige dagje weg proberen we op te schalen naar een volwaardige minivakantie, waarin mensen ook blijven overnachten. Wij zoeken uit wat daar per gemeente precies voor nodig is. Momenteel zijn we dat aan het doen voor de gemeente Rucphen. Daar is al een grote Skidome, maar er moet meer komen.”

Daarvoor heb je dus overnachtingsmogelijkheden nodig?
Roelands: “Dat klopt, maar niet alleen dat. We zoeken juist ook naar invullingen voor overdag. Voor de gemeente hadden we bijvoorbeeld al eerder de haalbaarheid van een Wielerwereld onderzocht: een gethematiseerd centrum voor de wielersport met BMX, wielerretail, een wielerparcours en een wielerexperience. Zoiets zet de gemeente op de kaart. Ook heeft de gemeente ons gevraagd wat voor tweede publiekstrekker er kan komen. Zo kan Rucphen sneller de sprong maken naar een meerdaags verblijf.”

Waaruit gaat die korte vakantie dan bestaan? Met andere woorden: wat heeft Rucphen nu allemaal al te bieden?
Roelands “Veel! Per jaar zijn er nu al meer dan een half miljoen mensen die het gebied bezoeken. Iedereen kent wel de Skidome. Hier heb je een skibaan en kunnen mensen ijskarten en glowgolfen. Verder is er een overdekt zwembad met een sporthal, de heemtuin, het Hippisch Centrum Rucphen, een schietsportcentrum en heel veel buitensportmogelijkheden. Pas is er nog een centrum voor sportfysiotherapie toegevoegd.”

Toe maar! En daar moet dus nog meer bij?
Roelands: “Ja, want dat versterkt elkaar. Er staat al behoorlijk wat op stapel: een bungalowpark met recreatieplas, een hotel, een overdekte attractie met planten en dieren, een klein casino, een bowlingcentrum en natuurlijk Wielerwereld. Daarmee verwachten we voor Rucphen meer dan 750.000 bezoekers per jaar te trekken en van de Binnentuin een perfecte short break destination te maken. En daarvoor zoeken we dus professionele vrijetijdsondernemers en investeerders.”

Het klinkt als een positieve vicieuze cirkel. Hoe meer groei, hoe beter het voor iedereen is.
Roelands: “Inderdaad, bezoekers komen van verder weg, waarmee het marktbereik veel groter wordt. En ook het gebied waar de mensen plezier gaan maken wordt groter. Denk aan andere daguitstapjes in de nabije omgeving, zoals attracties, musea, winkels en een wandeling of fietstocht maken. Dit leidt niet alleen tot een toename van bestedingen, maar zeker ook tot meer werkgelegenheid. Een goedlopende shortbreak-bestemming zorgt ook voor een betere naamsbekendheid van de gemeente en het gebied.”

Dat klinkt erg aantrekkelijk. Maar moet zoiets wel vanuit de gemeente gestuurd en geregeld worden? Kan de vrije markt hier zijn werk niet doen?
Roelands: “Jawel, maar wij proberen de zaak in een stroomversnelling te brengen door Rucphen een duwtje in de goede richting te geven. Het is nu nog niet bekend als dé toeristische bestemming bij uitstek, maar dat gaan we er zeker wel van maken. De kansen liggen voor het oprapen!”


met dank aan:
Bennie Roelands, adviseur bij ZKA Leisure
Contactgegevens: b.roelands@zka.nl of 06 53 92 98 85.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *