Belangrijke rol voor recreatie- en cultuursector: ontstressen

Veel deelsectoren van de recreatiesector werken in een verzadigde en krimpende markt. Een andere manier om naar nieuwe kansen te kijken is het zoeken naar basisbehoeften van mensen; en daar een verbeterde oplossing voor te bieden. Een mooie aanleiding biedt het rapport over verminderen van werkstress. Een van de conclusies is dat recreatie en cultuur daarin een belangrijke rol (kunnen) spelen.

klik voor vergroting
correlatie herstel & vrijtijdsbesteding

Baten van recreatie, sport en cultuur
Het onderzoek, uitgevoerd door de TU Eindhoven, geeft inzicht in de relatie tussen vrijetijdsbesteding, werkstress en de werk-privé balans. Het deelnemen aan activiteiten op het gebied van recreatie, sport en cultuurbezoek blijkt gerelateerd aan het ervaren van minder stress op het werk. Het onderzoek toont aan dat niet alleen sportactiviteiten, maar ook cultuurbezoek samenhangt met het ervaren van minder burn-out verschijnselen, meer herstel en een betere werk-privé balans.

Kip-ei-verhaal
De conclusies van het rapport leggen overduidelijk een link met de recreatieve en culturele sector. Bedrijven hebben er baat bij om hun medewerkers gezond te houden en kunnen dat met recreatieve activiteiten bevorderen. “Hoe meer culturele, sportieve en recreatieve activiteiten, hoe meer herstel, hoe minder werkstress en hoe beter de balans tussen werk en thuis.” Uit het onderzoek bleek dat het voorkomen van stress ook direct in het belang is van de recreatiesector: “Mensen met burn-out herstellen minder en doen ook minder aan culturele, sportieve en recreatieve activiteiten.”

stressMeer informatie (o.a. download van de conclusies): www.bedrijfscultureelabonnement.nl/werkstressrapport/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *