Nieuw Brits Universal Park & Resort heeft meer gevolgen voor Center Parcs dan voor de Efteling

Vorige week werd bekend dat Universal een enorm attractiepark en resort gaat bouwen in het Britse Bedford. Dit is, na Disneyland Paris in 1992, het tweede park van deze omvang die, vanuit Amerika, de Europese markt betreedt. “Een goede impuls voor het portfolio aan Europese attracties.” Pretwerk heeft deze ontwikkeling besproken met Margreet Papamichael, die goed bekend is met de Britse attractiesector, kijkt naar de marktverschuivingen die een dergelijk project veroorzaakt.

Zie ook (9-4-2025): Komst van groot Universal attractiepark en leisure destinatie nabij Londen

De algemene conclusie van Papamichael is positief: “De komst van een dergelijk hoogstaand park naar Europa jaagt de kwaliteit van de hele sector aan.”

Overigens is Papamichael van mening dat het met de kwaliteit van de huidige Europese parken best goed gesteld is: “Universal heeft alleen een veel ruimer budget tot z’n beschikking en een enorme backup van marketing, management, Intellectual Property (ip) en development waardoor zij projecten in één klap kunnen neerzetten die groter en ingrijpender zijn. De Europese parken daarentegen zijn ware meesters in het creatief ontwikkelen met beperkter budgetten. En dat leidt tot bijzonder mooie parken en creatieve oplossingen; kijk maar naar Europa-Park, Efteling en Phantasialand die zich qua uitstraling en service zeker kunnen meten met Amerikaanse parken.”

Effect op de Nederlandse markt?

Het nieuwe Universal Park nabij Londen is qua reistijd niet eens al te ver uit de buurt. De vlucht van Schiphol naar Luton duurt 1 uur en 15 minuten. Tel je daar de transfers van en naar het vliegveld bij op dan zit je wel wat hoger.

Wordt dit daarmee een concurrent van de Efteling?

Papamichael, die haalbaarheidsstudies voor attractie-resorts in haar bagage heeft, benoemt het concurrentie-effect als ‘zeer beperkt’.: “Voor een dagattractie is de gemiddelde Europese consument bereid om maximaal zo’n twee uur te reizen. Vanuit Nederland is de reisafstand net wat te lang om een optie te worden voor een dagje uit. Wél heb je de groep van echte pretparkfans, die bereid zijn om wat méér reistijd op zich te nemen voor een bijzondere ervaring. Maar die groep is relatief erg klein.”

“Maar…” vervolgt Papamichael, “Er is ook een doelgroep die een bezoek aan zo’n bijzonder park opneemt als onderdeel van een vakantie of short break. Dit Universal Park heeft een geweldige uitstraling en zal dus consumenten over de streep trekken als het gaat om keuze van hun short-break vakantiebestemming. Daar gaan eerder partijen als Center Parcs last van krijgen. Die hengelen immers in hetzelfde marktsegment van short breaks voor de hele familie.” Op dit segment wordt duidelijk gerekend gegeven de plannen voor hotel accommodatie binnen het geplande resort. 

Gevolgen voor het Britse attractielandschap

“De locatie vind ik goed gekozen”, concludeert Papamichael als ze cirkels van 2 uur reistijd heeft ingesteld. “Je bereikt de conglomeraties van Greater London, maar ook van Liverpool en Manchester. Het lastige van de Britse markt is dat je bij een verkeerde locatiekeuze heel veel vissen (zee) in je marktbereik terugvindt. Deze locatie is eigenlijk wel optimaal gepositioneerd.”

Er zijn wel parken die direct concurrentie gaan ondervinden van de nieuwe mega-attractie. In de marktzone voor dagbezoek zijn o.a. de Merlin parken Alton Towers, Chessington en Thorpe Park gevestigd. Blackpool Pleasure Beach zit op het randje van het bereik (2 uur reisafstand) Volgens Papamichael heeft concurrentie ook positieve effecten: “Het Universal Park zal ook de totale markt van attractiebezoekers vergroten. Concurrentie jaagt andere parken op om zich nog beter in te spannen. Dat zorgt voor een kwaliteitsimpuls en innovatie.”

Het nieuwe Universal Park is vooral een alternatief voor attracties die je een hele dag bezoekt. Ook Londen kent een diversiteit aan dagattracties, maar die richten zich vooral op kortere verblijfsduur, en richten zich voornamelijk op een ander marktsegment.

Positief, maar nog wel wat kanttekeningen

Alhoewel de algemene conclusie luidt dat de komst van het Universal Park & Resort vooral positief zal uitwerken voor de (Europese) attractiesector in z’n geheel, plaatst Papamichael nog wel enkele kanttekeningen bij dit project.

  1. Universal parken in de VS hebben veel profijt van het sterke IP van Harry Potter. Maar voor de Europese markt heeft Universal het IP van Harry Potter (nog) niet beschikbaar. En licentiehouder Warner Brothers heeft zelf al een Harry Potter experience in London. Welke IP gaat Universal in Europa inzetten? Spiderman?
  2. Is de keuze voor Groot-Brittannië wel zo handig geweest? Zeker als je de Europese markt wil bereiken. Dankzij de Brexit is het reisverkeer met de rest van Europa lastiger geworden. Met ingang van 2 april 2025 is ook nog een zogenaamde ‘Electronic Travel Authorisation’ verplicht geworden; opnieuw een drempel voor snel en makkelijk reizen naar de UK.
  3. Er wordt gerekend op 8,5 miljoen bezoekers in het eerste jaar. Als we dit afzetten tegen vergelijkbare projecten dan is dit wel een redelijk hoge schatting.

.

Met dank aan:

Margreet Papamichael van Clear Associates

Clear Associates specialiseert zich in haalbaarheidsstudies en beleidsadviezen in leisure (o.a. attractieparken, resorts, hotels gebiedsontwikkeling e.d.) Zij heeft o.a. berekeningen gemaakt voor de haalbaarheid van The London Resort (Paramount), waar uiteindelijk gekozen is om het project niet uit te voeren.

Meer informatie: www.clear-associates.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *