Vlaams Toerisme breekt alle records

Toeristisch Vlaanderen heeft in de eerste 4 maanden van dit jaar 9% meer toeristen ontvangen, of 311 600 aankomsten meer dan in dezelfde periode in 2016. Het aantal toeristische overnachtingen is met 6% gestegen: in totaal 475 300 overnachtingen meer dan in 2016. Daarmee doen januari, februari, maart en april het zelfs iets beter dan in (het recordjaar) 2015.

Mooi Zutendaal in Limburg

Zowel het aantal toeristische aankomsten als het aantal overnachtingen zijn aanzienlijk gestegen in de eerste 4 maanden van 2017, vergeleken met dezelfde periode in 2016. Er werden 311 600 extra aankomsten geregistreerd (+9%). De internationale aankomsten stegen met 12%, de binnenlandse met 6%. Er werden 475 300 extra overnachtingen geteld (+6%). De overnachtingen op naam van buitenlandse vrijetijds- en zakentoeristen stegen met 8%, de overnachtingen van binnenlandse vakantiegangers en zakenlui stegen met 5%.

Het toerisme in Vlaanderen groeit dus opnieuw ten opzichte van de eerste 4 maanden van 2016, die getekend werden door de nasleep van de lockdown in Brussel en de aanslagen van 22 maart. Het herstel na een moeilijk jaar lijkt normaal, maar de groeicijfers brengen de toeristische sector nu zelfs iets boven het niveau van de eerste 4 maanden van 2015, een echt toeristisch recordjaar. De toeristische overnachtingen zijn ten opzichte van dezelfde periode in 2015 gestegen met 2%.

“De moeilijke periode is voorbij: we groeien weer”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “De nieuwe groei is mogelijk gemaakt door het harde werk van Toerisme Vlaanderen en de toeristische sector. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en we hebben niet gepanikeerd. We zijn meteen na 22 maart beginnen timmeren aan een uitgekiende herstelstrategie en dat werpt nu vruchten af.”

De heropleving laat zich zien in zowat alle buitenlandse markten. Vooral de Spaanse (+29%) en Ierse (+20%) markt stijgen sterk ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Een sterkere roebel en een groeiende Russische economie zorgen zelfs voor een stijging van 42% in de Russische markt. De Verenigde Staten (+17%) en Canada (+29%) stijgen sterk, en ook de Chinese markt (+13%) lijkt zich te herstellen. Van de buurlanden vertonen Duitsland (+9%) en Nederland (+6%) de sterkste stijging in het aantal overnachtingen.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *