Raad van Kinderen speelt belangrijke rol bij vakantiebeoordelingen

Kinderen zijn niet alleen enthousiaste gebruikers van het reisproduct, het zijn ook de beslissers van de toekomst. Daarom heeft de ANVR vier jaar geleden besloten om samen te werken met een Raad van Kinderen. Een twintigtal kinderen van groep zeven van basisschool De Malelande in Amersfoort praten mee over de toekomst van de reisbranche.

Kinderactiviteiten
Afgelopen maanden hebben de kinderen in kaart gebracht hoe ze denken over vakantiebeoordelingen. Zo vindt de Raad dat kinderen beter betrokken dienen te worden bij het beoordelen van vakanties. Er zijn tal van reviewmogelijkheden, maar die zijn altijd bedoeld voor volwassenen en beoordeeld vanuit hun eigen perspectief. De kinderen hebben een lijst met punten opgesteld, waarop zij willen beoordelen.
Het gaat daarbij met name om de accommodatie en de kinderactiviteiten ter plekke of in de nabije omgeving. Zo beoordelen ze accommodaties in grote mate op basis van zwembad(en) en het eten (ijsjes, kindermenu, acties, pizza bakken, maar ook groente, verse broodjes en een kinderbuffet). Andere kinderactiviteiten die een rol spelen in de beoordeling zijn de ‘gamehal’, speeltuin, sportvelden, trampoline, springkussen, bioscoop, disco en de glijbanen. Natuurlijk speelt daarbij het toverwoord ‘wifi’ van belang, vooral om Youtube te kunnen kijken. Of dat nog niet alles is, verwachten ze bij zowel de accommodatie als activiteiten een goede service.

Maar ook hygiëne is belangrijk
Opmerkelijk dat ze de bestemming ook ‘reviewen’ op netheid (hygiëne, schoon, frisse lucht). Daarnaast dienen ruimte, uitzicht en veiligheid eveneens goed te scoren. Bovendien vinden ze de ligging van hun vakantieplek belangrijk en of de omringende stranden en natuur makkelijk te bereiken zijn, al dan niet met (huur)auto. Ook willen ze beoordelingen terugzien van leuke uitstapjes en excursies buiten de sfeervolle accommodatie, zoals een dagje met een vissersbootje de zee op.

Gerben Hardeman van de ANVR zegt hierover: “Kinderen willen volwaardig meedoen bij het meedenken over vakanties en bij het beoordelen van accommodatie, activiteiten en bestemming. Ze laten zich bij het maken van hun vakantiekeuze met name beïnvloeden door hun direct omgeving zoals hun vriendjes en vriendinnetjes in plaats van wat reisbedrijven over de vakantie zeggen”.

“De Raad van Kinderen laat zien dat kinderen heel goed in staat zijn om verandering teweeg te brengen als ze daar de ruimte voor krijgen. Als volwaardig onderdeel van het gezin willen ze meepraten en meedenken. De Raad van Kinderen van ANVR maakte ‘vakantie voor het hele gezin’ praktisch en uitvoerbaar door aan te geven dat er naast recensies door volwassenen, ook recensies door kinderen zouden moeten komen. Zij letten immers op andere dingen.’’, aldus de Missing Chapter Foundation.

De ANVR vindt het belangrijk met kinderen in gesprek te zijn, omdat ze de wereld inkijken met een open en vrije blik. De ervaringen van de kinderen koppelt de ANVR terug naar leden reisondernemingen, zodat ze nog beter rekening kunnen houden met de wensen van deze jonge vakantiegangers.

Bron: persbericht ANVR

Nog meer kinderoordeel
De ANVR is niet de enige partij die specifiek op zoek gaat naar de wensen en recensies van kinderen. Jaarlijks organiseert de Kids Vakantiegids een enquête onder jonge vakantievierders om op zoek te gaan naar de Beste Kids Vakantie-aanbieder.
Voor de allerjongste leden van de ANWB is er een club van ANWB Inspectiekids opgericht. Zij krijgen een serieuze rol bij het beoordelen van accommodaties, o.a. op basis van een standaard inspectieformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *