Recreatiesector ageert tegen windmolenparken IJsselmeer

Petra Ellens, regiomanager van RECRON – de belangenorganisatie van recreatieondernemers Nederland – is verbijsterd nu GS van de provincie Fryslân het IJsselmeer blijkt vol te willen zetten met windmolens. Volgens Ellens zat zo’n draaiing er al aan te komen want de FNP (Fryske Nasjonale Partij) had zichzelf klem gezet met windmolens op het land, terwijl haar standpunt tégen windmolens haar vier jaar eerder in de coalitie had gebracht.

windmolens“Alle negatieve gevolgen op één gebied en gemeente afwentelen is ongehoord. De gemeente zelf komt met een verstandig voorstel namelijk een park naast de Afsluitdijk in plaats van in het IJsselmeer. De gemeente kan hiermee – naast het plan bij de kop van de afsluitdijk – al voor 360 Megawatt voorzien. Tegelijkertijd is er voor dit plan meer draagvlak van bewoners, toeristen, toeristische bedrijfsleven en natuur- en milieuorganisaties.”

“Lokaal draagvlak lijkt niet meer een aandachtspunt te zijn bij de FNP, zij hebben hun straatje schoongeveegd en dat daarmee de toeristische sector rondom het IJsselmeer de nek wordt omgedraaid lijkt van latere zorg. Ook het saneren van de huidige, vaak overlast veroorzakende, windmolens op het land lijkt niet meer van belang. We hebben het hier over 320 solitaire molens. Het lijkt alsof de FNP geen windmolens op het land wil, maar ze vergeet de al 320 solitair bestaande molens. Met het huidige plan wordt maar een heel beperkt aantal (ongeveer 40) molens gesaneerd en blijven er nog 280 molens over. Dus naast het vernietigen van het IJsselmeergebied wordt het Friese landschap uiteindelijk ook niet structureel ruimtelijk verbeterd.”

“Fryslân foar de wyn is ook een grote wassen neus gebleken, meer dan een jaar lang is er heel veel energie gestoken in allerlei bijeenkomsten en de resultaten worden in een klap van tafel geveegd.”

“Vergeet niet dat het IJsselmeer al vanuit alle omringende provincies gebruikt wordt als windmolenlocatie. We kunnen de boel wel dempen want varen wordt lastig laveren tussen alle windmolenparken.”

“We moeten nog 170 MWatt zien te vullen, maar waar dan? Kijk naar de uitkomsten van Fryslân foar de wyn, kijk naar industrieterreinen en snelwegen. Met windmolenparken creëer je nu eenmaal een industrieel landschap, doe dat dan ook bij industriële gebieden,” aldus Ellens. “We gaan ons best doen om Provinciale Staten de komende periode te overtuigen om niet het IJsselmeer als windmolen-afvoerputje te gebruiken.”

Bron: Persbericht RECRON afdeling Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *