Projecten Vlaamse Meesters krijgen impuls als toeristisch hefboomproject

In Vlaanderen wordt gewerkt met toeristische hefboomprojecten. Dit zijn projecten die het toeristisch aanbod in Vlaanderen naar een kwalitatief hoger niveau moeten tillen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft een eerste selectie van 10 toeristische hefboomprojecten rond Vlaamse Meesters bekendgemaakt. De 10 gelukkigen moeten nu werk maken van een business- en financieel plan. Als die plannen de toetsing aan beleidskeuzes en eventuele specifieke voorwaarden doorstaan, komen de projecten in aanmerking voor betoelaging.

De projecten zijn:

  1. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen vzw: Vlaamse Meesters in Situ
  2. M HKA vzw: Vernieuwing onthaal- en presentatieinfrastructuur
  3. ModeMuseum Provincie Antwerpen apb: Mode 2020: Flemish Masters of Fashion
  4. Stad Antwerpen: Antwerp Baroque City, signed by Rubens
  5. Koninklijke Bibliotheek van België: The World of Bruegel in Black and White
  6. Kerkfabriek Sint-Baafskathedraal: Een nieuw bezoekerscenrum voor het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal
  7. AGB Kunsten en Design – MSK: Jan Van Eyck en het Hof van Bourgondische Hertogen
  8. KU[N]ST LEUVEN vzw: Vlaamse Meesters op zoek naar Utopia (deels)
  9. Domein Bokrijk vzw: Wereld van Bruegel
  10. Toerisme Pajottenland & Zennevallei vzw: Bruegel [450], van de lente tot de winter (deels)

Logo_Toerisme_VlaandDe hefboomprojecten zijn bedoeld om meer overnachtingen en dus meer omzet en werkgelegenheid genereren. De hefboomprojecten hebben betrekking op 3 thema’s: Vlaamse Meesters, kernattracties en meetinginfrastructuur. Toerisme Vlaanderen lanceerde dit jaar voor het eerst een oproep voor het aanmelden van toeristische hefboomprojecten. Die moeten een ‘reason to come’ zijn voor de buitenlandse toerist om naar Vlaanderen te reizen of hier langer te verblijven.

Voor het impulsprogramma rond Vlaamse Meesters vormen de schilderkunst en het kunstpatrimonium van Rubens, Bruegel en de Vlaamse primitieven het uitgangspunt. Hun namen spreken het meest tot de verbeelding in het buitenland en kunnen dus ook de meeste buitenlandse bezoekers aantrekken. Het is evenwel de bedoeling om via deze klassieke meesters ook linken te leggen naar de moderne en hedendaagse kunstenaars in onze regio, en zo Vlaanderen ook op een eigentijdse en trendy manier in de markt te zetten. In de periode 2018-2020 komt er rond de Vlaamse Meesters een groot evenementenprogramma dat alle hefboomprojecten met elkaar verbindt.

Op zaterdag 19 december maakt minister Weyts ook de geselecteerde hefboomprojecten voor de thema’s kernattracties en meetinginfrastructuur bekend.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *