Steeds meer aankopen via de smartphone

Online shoppen gebeurt nog steeds het meest via de laptop of desktop, maar de smartphone is bezig met een stevige inhaalrace. Alle leeftijdsgroepen zijn het afgelopen jaar meer gaan shoppen via hun mobiel, maar de millennial koopt veruit het vaakst iets via zijn of haar smartphone. Dit blijkt uit het ‘Whats Happening Online’-onderzoek van Ruigrok NetPanel, dat sinds 2007 jaarlijks wordt uitgevoerd.

smartphoneVolgens Marit Klooster, Managing Partner van Ruigrok NetPanel, komt dat door de ontwikkeling die mobiel internet tegenwoordig doormaakt: “De smartphone ontwikkelt zich sneller in vergelijking met andere devices. Ook voor shoppen wordt dit een steeds vertrouwder middel. Kijk naar de toename van het gemak van internetbankieren, waarmee banken slim inspelen op de online generatie.” Nederlanders van 36 jaar en ouder doen ondanks de opmars van de smartphone nog altijd liever aankopen via tablet. Een andere categorie die in opkomst is is de smart-TV (internet via televisie). In 2016 is van voor 28% van de huishoudens beschikbaar (in 2015: 20%)

Online betaling
Hoewel de populariteit iets afneemt, blijft IDEAL veruit de meest populaire betaalmethode (77%). Waar baseren we onze keuze voor de betaalmethode dan op? Met name de betrouwbaarheid van de webwinkel (70%) en de veiligheid van de betaalmethode (66%). Voor ouderen is veiligheid nog steeds belangrijker dan voor jongeren. Jongeren laten zich daarentegen weer vaker leiden door extra kosten in vergelijking met babyboomers.

Zorgen om privacy
Online shoppen neemt dus toe, maar dat geldt niet voor het gevoel dat online privacy goed beschermd is. Meer dan de helft van de babyboomers maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn of haar persoonlijke gegevens op internet. Dit is zelfs meer dan vorig jaar: 45% in 2015 en 52% in 2016. Ter vergelijking: slechts een kwart van de jongeren is wel eens bezorgd over zijn of haar privacy.

Meer informatie: resultaten onderzoek Whats happening online (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *