Kwart minder vacatures in horeca & toerisme

De afgelopen 12 maanden daalde het online vacatureaanbod in de horeca & toerisme met 38 punten (25 procent) aanzienlijk. De Index staat op 134 punten, dat is de laagste stand sinds februari 2006. Dit blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De algehele Index daalde in oktober met 1 punt en komt nu uit op 73 punten, het laagste meetniveau sinds de start van de Index in 2005. Ten opzichte van 12 maanden geleden nam het aanbod met 16 punten af, een daling van 18 procent.

“De Index van oktober laat nog steeds een algehele daling zien van het online vacatureaanbod. Deze maand is er een lichtpuntje, dit keer in de bancaire sector. Uit de markt horen we dat werkgevers voorzichtig blijven in dit onzekere economische klimaat”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Het blijft interessant hoe dit zich de komende maanden ontwikkelt en wat er met het vertrouwen van het bedrijfsleven gebeurt wanneer er meer duidelijkheid komt over de plannen van de nieuwe regering.”

Opnieuw vacaturedaling horeca & toerisme
In oktober daalde het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector met 4 punten. Daarmee daalde het aanbod voor de vierde maand op rij. Ten opzichte van vorig jaar staat het aanbod 38 punten lager, een daling van maar liefst 25 procent.

In vergelijking met vorige maand daalde het vacatureaanbod in de agrarische sector en in de zorg het meest. In beide sectoren nam de Index met 11 punten af. In onder andere de research & development sector (-5) en de horeca & toerisme sector (-4) liep het aanbod ook terug. In de administratieve sector, de bancaire sector, de IT sector en de sales sector bleef het aantal vacatures gelijk. Alleen in het onderwijs (+9) en in de management & consultancy sector (+1) steeg de Index vorige maand.

Vergeleken met oktober 2011 daalde het vacatureaanbod in vrijwel iedere sector. Naast de sterke daling in de horeca & toerisme sector (-38) nam het aanbod ook in de publieke sector (-40) en in de transport & logistiek sector (-39) flink af. Minder sterke dalingen waren er onder meer in de sales sector (-23), de productie sector (-22), de juridische sector (-22), de zorg (-22) en het onderwijs (-22) af. De Index bleef in de bancaire sector gelijk.

Flinke afname aantal vacatures Nederland
De vraag naar personeel daalde vorige maand in 8 van de 12 provincies. In Zeeland (-8) nam het aanbod het meest af. In Flevoland (-5), Limburg (-4), Gelderland (-3), Drenthe (-2), Groningen (-2), Noord-Holland (-2) en Utrecht (-2) daalde de Index eveneens. In Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland bleef het vacatureaanbod gelijk. Alleen in Friesland (+6) steeg het aanbod.

Vergeleken met vorig jaar oktober liep het vacatureaanbod in iedere provincie flink terug. In Limburg daalde de Index met 38 punten het meest. Ook in Zeeland (-32), Overijssel (-29), Drenthe (-26), Groningen (-25), Gelderland (-23) en Flevoland (-22) nam het aanbod aanzienlijk af. In Noord-Brabant (-13), Noord-Holland (-13), Utrecht (-12) en Friesland (-11) daalde het aanbod minder hard en in Zuid-Holland met 7 punten het minst.

Europees vacatureaanbod onveranderd
In oktober bleef het Europees vacatureaanbod onveranderd. De Index kwam vorige maand uit op 135 punten. Het aanbod steeg in Frankrijk en Italië met 9 punten het sterkst. Ook in België (+4) en het Verenigd Koninkrijk (+4) nam de vraag naar personeel toe. In Zweden (-3) en Duitsland (-6) daalde het aanbod juist.

De afgelopen 12 maanden daalde de Europese Index met 4 punten licht. Het aantal vacatures nam in Frankrijk met 13 punten het meest af. Ook in Italië (-8) en Zweden (-8) liep het vacatureaanbod terug. De vraag naar personeel steeg in Duitsland met 3 punten en in België en het Verenigd Koninkrijk met 1 punt.

Bron: persbericht Monsterboard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *