Banenmotor MKB loopt vast

Sinds 2012 daalt de werkgelegenheid in het MKB. Onzekerheid over de toekomst en dalende winstmarges zullen bedrijven ertoe brengen om te besparen op personeelskosten. De verwachting dat de markt langduriger weinig groei zal laten zien, maakt dat bedrijven minder hun best zullen doen in het vasthouden van personeel. Sinds eind 2012 is sprake van een versnelling van het verlies van werkgelegenheid. Met een verdere daling van de afzet in 2013 zal de werkgelegenheid in 2013 in het Nederlandse MKB met 1,25% afnemen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Panteia in het kader van het onderzoeksprogramma MKB en Ondernemerschap.

Krimp MKB kost 55.000 mensen hun baan
Het MKB heeft veel last van de achterblijvende binnenlandse bestedingen waardoor de afzet in 2013 afneemt met 2%. Een bezuinigende overheid, een terughoudende consument en een dalende bouwproductie treffen het MKB sterk. Tevens is er sprake van een sterke druk op de tarieven die ondernemers in rekening kunnen brengen. Dit zet de winst van het MKB onder druk. De krimp van het MKB vertaalt zich in 2013 in een afname van de werkgelegenheid met ruim 55 duizend personen. Noodzaak tot kostenbesparingen en een weinig hoopvol afzetperspectief noopt het MKB kritisch te kijken naar haar personeelsomvang.

Hoop gevestigd op voorzichtig herstel in 2014
In 2014 kan het MKB een beperkte afzetgroei realiseren van 1,25%. Het MKB kan mogelijk profiteren van het voorzichtig aantrekken van de Europese conjunctuur. Bovendien kan de woningmarkt vanaf 2014 zich voorzichtig herstellen. Dit kan er aan bijdragen dat er een eind komt aan een verdere teruggang van de binnenlandse bestedingen. Het lichte herstel van de afzetgroei in het MKB in 2014 zal onvoldoende zijn om een einde te maken aan de krimp van werkgelegenheid. Verwacht wordt een verdere krimp van het aantal banen in het MKB van 15 duizend.

Bron, en download van de hele publicatie: www.ondernemerschap.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *