Noordoost Fryslân TOP-regio voor waterrecreatie

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst voor raads- en statenleden, ondernemers, dorpsbelangen en bestuurders vanmiddag in het Streekhûs Noardeast Frylsân in Burgum is de Visie waterrecreatie Noordoost Fryslân en het bijbehorende projectenboek gepresenteerd.

Sloepen en watercamperaars
In 2025 staat Noordoost Fryslân op de kaart als aantrekkelijk watersportgebied. Dat is wat de regio en provincie Fryslân voor ogen hebben. Het vaarwegennetwerk is in 2025 op orde en kenmerkt zich door een dicht netwerk van vaarten en kanalen. Het heeft een sterke verbinding met de cultuur en natuur in het achterland. Een vaargebied bij uitstek voor de sloepenvaarder en de zogenaamde campervaarder. De campervaarder heeft net als bij een camperaar veel praktische voorzieningen mee aan boord voor koken, overnachten, fietsen, is self-supporting maar sterk gericht op voorzieningen en activiteiten aan de wal. De sloepenvaarder heeft weinig voorzieningen aan boord en is afhankelijk voor voorzieningen aan de wal.

Projecten
Om de gezamenlijke waterrecreatieambitie van de regio te realiseren, zijn de volgende speerpunten geformuleerd:

  • Water en land verbinden: ontwikkelen van Toeristische Overstap Punten bij water en land. Fiets- en wandelroutes in het achterland worden hierdoor beter zichtbaar en bereikbaar voor waterrecreanten.
  • Vaarwegen verbinden: Om Noordoost Fryslân als vaarbestemming te kunnen betitelen, moeten slimme verbindingen worden gemaakt zodat er een vaarnetwerk met dwarsverbindingen en vaarrondjes ontstaat.
  • Bijzondere bestemmingen maken waterrecreatie aantrekkelijk: vanuit het Friese Merenproject zijn Dokkum en Earnewald actief met masterplannen voor de waterfronten en vanuit Kollum wordt sterk ingezet op Kollum watersportdorp.
  • Onderling verbinden: ondernemers en overheid moeten nauw samenwerken om te komen tot kwaliteitsverbetering, gebiedsgerichte promotie en product- en arrangementsontwikkeling.
  • Promotie en positionering: Noordoost Fryslân op de kaart zetten als een aantrekkelijke vaarregio verbonden door Nationale Parken, Nationaal Landschap en Werelderfgoed Wadden.
  • Duurzame regio: karakteristiek in de regio wordt het groen voortbewegen. Noordoost Fryslân is een E-regio met E-only vaarroutes en een netwerk van laadpunten voor fiets, auto en boot.

Hoe nu verder?
Vanuit de ONOF wordt een werkgroep waterrecreatie geformeerd met ondernemers die in samenwerking met de regio aan de slag gaat met projecten uit het projectenboek. Het is de bedoeling te beginnen met het zogenaamde ‘laaghangende fruit’/ quick wins: projecten die met relatief weinig middelen op korte termijn kunnen worden gerealiseerd.

Projecten die gemoeid gaan met grotere investeringen en die een langere looptijd hebben, worden meegenomen in de discussie voor de 2e fase ANNO, vanaf 2015.

Om de uitvoering voortvarend op te kunnen pakken heeft de ONOF bij de provincie een beroep gedaan op de provinciale NUONgelden.

Meer informatie: www.dwaande.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *