Multifunctionele bedrijven groter en extensiever

Multifunctionele landbouwbedrijven zijn gemiddeld groter dan bedrijven zonder multifunctionele tak. Zorglandbouw, streekproducten, kinderopvang, recreatie, educatie of natuurbeheer vindt plaats op bedrijven die gemiddeld veertig hectare grond in beheer hebben. Als natuurbeheer buiten beschouwing wordt gelaten, dan is het gemiddelde oppervlak van de resterende sectoren nog 32 hectare per bedrijf. Ter vergelijk: regulier agrarische bedrijven zonder multifunctionele tak hebben een gemiddeld oppervlak van 26 hectare.

Dit blijkt uit een onderzoek van MSc Aïde Roest, van LEI-Wageningen UR in opdracht van de Taskforce Multifunctionele Landbouw over cijfers uit 2009.
Uit het onderzoek blijkt ook dat multifunctionele bedrijven gemiddeld extensiever zijn. Op hetzelfde aantal hectaren worden minder  nge´s voortgebracht. Bij overige graasdierbedrijven, zoals bedrijven met vleesvee of schapen, is het verschil zelfs 50 procent: reguliere bedrijven beheren 13 hectare grond terwijl overige graasdierbedrijven met een multifunctionele tak bij vergelijkbare nge’s 25 hectare grond in gebruik hebben.

Omzet
Ook qua omzet kan de multifunctionele landbouw goed  meekomen met de reguliere landbouw. De omzet van de gehele multifunctionele landbouwsector is 411 miljoen euro, de agrarische productie op deze bedrijven niet meegerekend. De omzet van de multifunctionele takken op het primaire bedrijf  zit qua omvang tussen bloembollen (535) en vollegrondsgroenten (330)  in en is vergelijkbaar met de biologische sector (415 miljoen euro).
Per bedrijf is de omzet van de multifunctionele takken ook aanzienlijk. In de zorglandbouw werd in 2009 per bedrijf per jaar gemiddeld 72 duizend euro omgezet. In de agrarische kinderopvang was dit tussen de 200 en 248 duizend euro. Ondernemers met boerderijverkoop vanuit een webwinkel 42-48 duizend euro. Boerderijverkoop via andere kanalen, zoals een winkel aan huis, was goed voor 60-70 duizend euro per bedrijf per jaar. Dagrecreatie leverde 64,5 duizend euro op en verblijfsrecreatie 55,5 duizend euro. Natuurbeheer was goed voor 5.800 euro per bedrijf per jaar, educatie 3.400 euro.

Personeel
Voor het halen van deze omzetten is gemiddeld meer personeel nodig dan in de agrarische productie: 32 procent van de multifunctionele bedrijven heeft personeel in dienst tegen 28 procent van de reguliere bedrijven. Multifunctionele bedrijven zijn dus goed voor de werkgelegenheid, al kon in het onderzoek niet precies achterhaald worden welke taken het personeel op de bedrijven uitvoert.

Multifunctioneel is substantieel
Tenslotte is het aantal bedrijven met een multifunctionele tak substantieel: maar liefst 13 procent van de landbouwbedrijven heeft een of meer multifunctionele takken. Kenniscoördinator bij de Taskforce Multifunctionele Landbouw Arjan Monteny denkt dat dit aandeel in de toekomst nog zal groeien. ,,Uit ander onderzoek is gebleken dat er nog veel potentie zit in de multifunctionele landbouw, met name in streekproducten. Mensen zoeken verbinding met hun voedsel, en steeds meer ondernemers kiezen ervoor voor de lokale markt te produceren en maatschappelijke taken op zich te nemen.”

Bron: Persbericht Multifunctionele Landbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *