18 miljoen voor natuur- en recreatieprojecten Maasgaard

Gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray, Waterschap Peel en Maasvallei en Provincie Limburg slaan de handen ineen om de kwaliteit van het buitengebied in Horst aan de Maas én in Venray flink te vergroten. Dit gebied heet ‘Maasgaard’. Voor robuuste natuurontwikkeling- en recreatieprojecten ontvangt Maasgaard de komende jaren € 18 miljoen.

De vier partijen kunnen door samen te werken meer bereiken. De verschillende doelstellingen worden gecombineerd. Hierdoor kunnen bestaande en nieuwe plannen gerealiseerd worden die een partij alleen vaak niet had kunnen uitvoeren. Door de vereende kracht van Maasgaard kunnen deze plannen nu versneld en kostenbesparend worden uitgevoerd.

Samen keuzes maken
Voor de Maasgaard hebben de 4 partijen een visie en uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin zij aangeven op welke plekken zij willen investeren in groen, water, toerisme en recreatie, en ook waar zij dat niet doen. In tijden van schaarste in middelen moeten er immers keuzes gemaakt worden. Door groen en water duidelijk te begrenzen, weet ook de landbouw beter waar zij aan toe is. De partijen voorzien een betere situatie voor de landbouw, omdat nu gezamenlijk de ambities voor natuurontwikkeling bepaald worden, zowel in omvang als in plaats.

Versterken kwaliteit buitengebied
Tot en met eind 2020 – met een mogelijke uitlooptijd van 2 jaar – wordt in Maasgaard een programma uitgevoerd dat bestaat uit een twaalftal projecten die de kwaliteit van het buitengebied versterken. Sommige projecten leveren natuur op, zoals de Heidsche Peel en Castenrayse Vennen. In andere projecten worden bestaande natuurgebieden ecologisch aan elkaar verbonden en worden er toeristisch-recreatieve wandel- of fietsroutes uitgezet, zoals de Groote Molenbeek en de Lollebeek in het buitengebied van Horst aan de Maas. Daarmee krijgen de beken hun oorspronkelijke ecologische functie terug en verbetert de waterhuishouding in het gebied.

Toerisme en recreatie
Naast ecologische versterking van het gebied zorgt de Maasgaard ook voor projecten die de belevingswaarde van het buitengebied vergroten. Zo wordt de Peel-Raamlinie langs de grens met Brabant opgepakt. Dit historisch overblijfsel uit de oorlog is niet zo bekend bij de eigen inwoners. De linie is straks beter bereikbaar en er komt een route naar de nieuwe Zwarte Plakverbinding. Dit is vanuit toeristisch recreatief oogpunt belangrijk. Het herstel van het Schaatsven in Castenray is een ander project dat opgepakt gaat worden. Dit staat al lang op het wensenlijstje van met name de inwoners van Castenray. Het Schaatsven kan nu hersteld worden, omdat het gelijktijdig met andere projecten in het gebied wordt uitgevoerd. Dit werkt kostenbesparend.

Financiering
De vier partijen trekken gezamenlijk € 18 miljoen uit voor de realisatie van de projecten in het gebied. Het betreft inzet van eigen middelen en subsidie- en compensatiegelden. Economische ontwikkelingen in het gebied moeten compensatiegelden leveren als bijdrage om de ruimtelijke kwaliteit overeind te houden. Gemeenten en provincie maken nu gebruik van de Maasgaard om te zorgen dat de compensatiegelden op de goede plek worden ingezet, voor behoud van de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid voor de eigen inwoners.

Stuurgroep Maasgaard
Het programma wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep Maasgaard. In deze stuurgroep werken wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray, wethouder Paul Driessen van de gemeente Horst aan de Maas, gedeputeerde Patrick van der Broeck en dagelijks bestuurslid van Waterschap Peel en Maasvallei Sjraar Roelofs nauw samen. Binnenkort tekenen de 4 partijen een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee krijgt de uitvoering van het programma concreet gestalte.

Bron: persbericht Waterschap Peel en Maasvallei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *