TÜV SÜD verleent eerste ‘Green Amusement Park’-certificaat aan Europa-Park

Met het certificaat “Green Amusement Park” heeft TÜV SÜD een standaard ontwikkeld om de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van attractieparken te beoordelen en te certificeren. Als eerste park ter wereld kreeg Europa-Park onlangs dit certificaat. Bij de certificering werd niet alleen gekeken naar de gebouwen en installaties, maar ook naar het oppervlaktegebruik, het verkeersconcept, het afvalwater en de bodem.

Zonnepanelen
Zonnepanelen

De bezoekersaantallen van attractieparken in de wereld stijgen nog steeds. Het aantal parken groeit ook nog steeds en nieuwe technieken zorgen telkens voor nieuwe attractievormen. De keerzijde is dat daarmee ook het grondgebruik, energiebehoefte en uitstoot toeneemt. De stijgende energieprijs, maar vooral de aandacht voor ’duurzaamheid ‘ maakt dat parken behoefte hebben aan richtlijnen. Ernst Donislreiter van TÜV SÜD afdeling Industrie Service uit München zegt hierover: “Attractieparken willen voor een brede acceptatie bij het publiek graag laten zien hoe milieubewust ze werken. Met ons certificaat “Green Amusement Park” kunnen parken over de gehele wereld voor het eerst de mate van duurzaamheid van hun bedrijf laten vastleggen”.

Voor de toekenning van het certificaat moet voldaan worden aan een omvangrijke lijst met criteria. In een uitgebreid pilot-project heeft TÜV SÜD deze lijst in de praktijk getoetst. De keuze daarbij is gevallen op Europa-Park dat jaarlijks bezocht wordt door meer dan 4,5 miljoen bezoekers, Het park is 94 ha groot, telt meer dan 100 attracties en heeft ook nog eens vijf hotels en een Camp Resort. Zes maanden lang hebben de medewerkers van TÜV SÜD de attracties en accommodaties van Duitslands grootste attractiepark tegen het licht gehouden. Daarbij werd vooral gekeken naar verbeterpunten, besparingsmogelijkheden en het verlagen van het energieverbruik. Daarnaast zijn de kansen en risico’s voor milieu en gezondheid in kaart gebracht. Donislreiter: “Europa-Park kreeg een goede beoordeling voor de winning en het hergebruik van energie door o.a. zonnepanelen, warmtepompen en een eigen waterkrachtcentrale”. Ook positief beoordeeld werd het feit dat oude bomen bij de bouw van nieuwe attracties gespaard werden en nieuwe stukken groen gecreëerd werden.

Roland Mack, directeur/eigenaar van Europa-Park: “Duurzaamheid is voor ons geen modewoord. Als familie-onderneming zijn we ons bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben voor komende generaties. We zijn met de resultaten van TÜV SÜD en de certificering dan ook zeer tevreden. Gelijktijdig weten we dat we nog niet klaar zijn. Aan zo’n belangrijk thema moeten we blijven werken”.

Bron: persbericht EuropaPark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *