Thema open Monumentendag 2014; Op reis

De Open Monumentendag van 2014, in het weekend van 13 en 14 september, heeft als thema Op reis. Bezoekers kunnen tijdens deze 28e editie van het evenement in heel Nederland op reis; over land, over water, door de lucht, door verhalen en door de tijd. Veel van de duizenden gratis opengestelde monumenten zullen te maken hebben met reizen.

Er zal volop aandacht zijn voor het mobiele erfgoed en ook de historische infrastructuur komt uitgebreid aan bod.
Met aandacht voor reizen en vervoer verhaalt de Open Monumentendag over de dynamiek die daarmee gepaard gaat, de invloed die reizen heeft gehad op het aanzien en de inrichting van Nederland en onze manier van leven. 2014 Mobiel, Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed is mede de aanleiding geweest voor de keuze van het thema Op reis.

Er zal van alles te bezoeken en te zien zijn tijdens de Open Monumentendag in het kader van Op reis. Allereerst zijn er natuurlijk de monumenten die te maken hebben met het reizen, via de weg, het spoor, het water en de lucht. Denk daarbij aan koetshuizen, tolhuizen, garages, stationsgebouwen, tramremises, scheepswerven, havenkantoren, veerhuizen, vliegvelden en hangars. Daarnaast is er het mobiele erfgoed, de vervoersmiddelen zelf, zoals klassieke auto’s, bussen, vrachtwagens, (brom)fietsen en ook de historische treinen, trams, schepen en vliegtuigen. Tot slot gaat het thema over de historische infrastructuur, zoals oude wegen en paden, spoorlijnen, rangeerterreinen, (spoor)bruggen en kanalen.

Ruim 300 gemeenten zullen dit jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités Open Monumentendag maken hun eigen programma, op de zaterdag, de zondag of het hele weekend. Alle opengestelde monumenten en activiteiten staan rond 1 juli a.s. op www.openmonumentendag.nl.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl

ook deelnemen?
De lokale Comités Open Monumentendag stellen het programma in hun gemeente samen, zij bepalen welke monumenten hier onderdeel van uitmaken. Wanneer een monumenteigenaar zijn/haar monument wil openstellen in het kader van de Open Monumentendag, dient hij/zij via ons contact op te nemen met het desbetreffende lokale Comité Open Monumentendag. Het liefst in de periode februari/maart/april, in ieder geval vóór 1 juni (daarna zijn de programma’s veelal rond).

Meer informatie: http://www.openmonumentendag.nl/meewerken/stelt-u-uw-monument-ook-open/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *