Longfonds wil buitenzwembaden rookvrij maken

Bij de start van de schoolvakantie roept het Longfonds buitenzwembaden op om rookvrij te worden. In veel buitenzwembaden is roken op bijvoorbeeld de ligweides nog heel normaal. Longfonds directeur Michael Rutgers: “Het buitenzwembad met veel spelende kinderen is juist een plek waar rookvrij de norm zou moeten zijn. Met het stappenplan rookvrij spelen hopen we dat zwembaden hier deze zomer nog mee aan de slag gaan.”

Hoewel het bij veel buitenzwembaden nog heel gewoon is dat er gerookt wordt, ziet het Longfonds dat er steeds meer Nederlanders voorstander zijn om plekken waar kinderen spelen rookvrij te maken. Dat geldt niet alleen voor de speeltuin en kinderboerderij, maar ook voor een speelplek als het buitenzwembad. Uit onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2017) blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48%) voorstander is van een rookvrije speel- en ligweide bij het zwembad. In 2009 was dit nog minder dan een kwart van de mensen (23%). Longfonds directeur Michael Rutgers: “We zijn blij om te merken dat er steeds meer steun komt om dit soort omgevingen rookvrij te maken. De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico’s vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken.”

Voorbeelden
Inmiddels is er een handvol zwembaden die al maatregelen heeft genomen om roken terug te dringen. Een goed voorbeeld is buitenzwembad de Houtvaart in Haarlem. Dit zwembad heeft vorige zomer besloten om rookvrije maatregelen te nemen. Zo is rondom het zwembad en op de ligweide niet meer toegestaan om te roken. Onno Visser, bedrijfsleider van het zwembad: “Wij hebben dit ingesteld omdat er erg veel kinderen en ook ouderen gebruik maken van ons mooie buitenbad. Wij vinden het belangrijk om onze bezoekers niet in aanraking te laten komen met rook. Zwemmen staat voor beweging, plezier en een gezonde leefstijl en daar past een rookvrij openlucht bad uitstekend bij.” Een ander voorbeeld van een zwembad dat recent rookvrije maatregelen heeft genomen is het Twentebad in Hengelo. In een groot deel van het buitenzwembad is roken niet meer toegestaan. Roken mag alleen nog op het achterste gedeelte van de ligweide. Badmanager Ilija Melisie: “We hebben nu de eerste stap genomen. De komende jaren willen we de rookzone verkleinen. Onze hoop is nu dat meer zwembaden gaan volgen.”

Stappenplan
Het Longfonds stimuleert zoveel mogelijk plekken waar kinderen spelen, zoals speeltuinen, kinderboerderijen en ook buitenzwembaden om ook zelf aan de slag te gaan om rookvrij te worden. Daarvoor heeft het Longfonds een speciaal stappenplan rookvrij spelen ontwikkeld. De eerste 25 rookvrije buitenzwembaden die zich bij het Longfonds melden, krijgen gratis twee rookvrije borden.

Meer informatie: www.longfonds.nl/rookvrij-spelen

Eén reactie

  1. longfonds zou zich beter bezighouden met onrecht dat men aan mensen die zuurstof nodig hebben om te kunnen leven buiten hun hijgen bijdrage nog extra moeten betalen om lucht te hebben om te leven. Dan is dat roken op een wijde ver van elk en in open lucht dikke onzin. Er zijn meer hindernissen voor astma en COPD mensen dan mensen zien roken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *