Belgen maakten minder dagtrips

In de zes maanden tussen april en september 2013 ondernamen alle Belgen samen ongeveer 119 miljoen dagtrips (1). Dit betekent een daling met iets minder dan 3 miljoen dagtrips of met 2% ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien.

Ook de besteding per dagtrip liep terug. Belgen gaven in de zomer 2013 gemiddeld 30,8 euro uit per daguitstap tegenover 31,4 euro in de zomer 2012. Ook dit is een daling met 2%.

De combinatie van een kleiner aantal dagtrips en een lagere besteding per uitstap leidt tot een daling van de totale bestedingen voor dagtrips met 4%. Toch gaven Belgen in die zes maanden bijna 3,7 miljard euro uit voor hun daguitstapjes.

Bijna 40% van alle uitstapjes hebben openluchtrecreatie als doel met vooral zonnen, wandelen en fietsen als belangrijkste activiteit. Op de tweede plaats komt het winkelen voor zijn plezier of funshoppen (19%). In mindere mate zijn de zomerdaguitstapjes gericht op het bijwonen van een evenement (15%), het bezoeken van een attractie (pretparken, dierentuinen, speeldorpen, enz., 14%) of culturele activiteiten en het bezoeken van bezienswaardigheden (stadsbezoek, museum, monument, bijwonen van voorstelling, enz., 11%).

De evolutie was niet dezelfde in al deze sectoren binnen het dagtoerisme. Onder andere onder invloed van het mooie zomerweer nam de openluchtrecreatie en het bezoek aan evenementen toe. De evolutie was globaal negatief voor het bezoek aan attracties, cultuur en bezoek aan bezienswaardigheden en fun shopping.

In twee sectoren nam de besteding per uitstap toe: bij het bezoek aan attracties en het fun shoppen. In alle andere sectoren daalde de gemiddelde besteding.

Per slot van rekening daalde het globaal bedrag aan bestedingen in alle segmenten met uitzondering van het bezoek aan evenementen waar de bestedingen globaal op peil bleven.

figuur2

Al deze informatie komt uit de WES-dagrecreatiemonitor. Dit is een permanent onderzoek van WES naar de daguitstapjes van de Belgen met de bedoeling inzicht te krijgen in onder meer het aantal uitstapjes, het profiel van de excursionisten, de bestemming, wat mensen overhaalt om een bepaalde bestemming te bezoeken, het gebruikte transportmiddel en de bestedingen. Verspreid over een jaar ondervraagt WES 24.000 Belgen naar hun daguitstapjes.

Bron: persbericht WES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *